Cât de puternică mai e coaliția PSD-ALDE în Parlament: calculele care dau emoții social-democraților

de: Ciprian Ioana
22 04. 2019

PSD are un meci greu în Parlament, în cazul în care președintele Klaus Iohannis refuză numirea unor miniștri. Dacă șeful statului nu acceptă noile propuneri, atunci PSD și ALDE vor forța o reorganizare a Guvernului în Parlament. Numai că unele calcule mai dau și cu virgulă.

PSD vrei trei noi miniștri în echipa guvernamentală. Doi dintre cei schimbați, Rovana Plumb și Natalia Intotero, au fost remaniați pentru că vor candida la europarlamentare. Cel de-al treilea, Tudorel Toader, nu ar fi răspuns la ordinele partidului.

Deciziile de revocare au fost trimise deja la Cotroceni, la pachet cu propunerile celor pe care PSD îi vrea drept înlocuitori. Decizia este, așadar, la președintele Iohannis. Dar, ce se întâmplă dacă șeful statului refuză una sau mai multe propuneri? PSD are planul B: o reorganizare guvernamentală în Parlament.

Dar lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere.

Reorganizarea Guvernului în Parlament, un pariu riscant pentru PSD și ALDE

Dacă președintele Iohannis nu se pronunță într-un timp rezonabil cu privire la cele trei propuneri, atunci PSD ar putea să amâne până după Paște o reorganizare a Guvernului.

Până să ajungă acolo, însă, trebuie să se asigure că poate trece prin Parlament o nouă echipă la Palatul Victoria. În acest moment, ar exista riscul să nu existe voturile necesare pentru trecerea reorganizării guvernamentale prin Parlament, potrivit unor surse citate de Hotnews.

Pe hârtie, PSD și ALDE dețin majoritatea în plenul reunit.  Coaliția se bazează pe 239 de voturi, cu șase în plus față de cele 233 necesare în cazul unei reorganizării guvernamentale.

De regulă, aleșii Minorităților (17 mandate) votează cu PSD-ALDE. Așadar, nu ar fi emoții, chiar dacă UDMR  a anunțat că nu va vota o reorganizare a Guvernului.

Dar o surpriză poate veni nu din partea opoziției, ci chiar din interiorul PSD. În interiorul partidului, sunt unii aleși care trag și nu prea cu linia partidului. Mulți dintre aceștia sunt foștilor social-democrați ca Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu.

Mai sunt și parlamentarii care sunt nemulțumiți de conducerea partidului și care sunt conduși de Paul Stănescu și Gabriela Firea. În această perioadă, sunt și mulți parlamentari aflați în concediu sau plecați din țară și, astfel, există riscul să nu fie adunate voturile necesare.

Tocmai de aceea, PSD vrea să lase până după sărbătorile de Paște aceste planuri în Parlament. Tocmai pentru a se asigura că poate aduna toate voturile necesare.

”Luni o să avem o întâlnire în coaliţie, împreună cu doamna prim-ministru, şi o să stabilim ce facem. Am înţeles că abia marţi preşedintele ar da un semn de viaţă, nu ştiu dacă dă un răspuns. Doamna prim-ministru a discutat cu dumnealui, cred că miercuri sau joi, şi i-a spus că marţi o să discute, că zilele acestea nu poate”.
Liviu Dragnea, președintele PSD