Cât de protejați suntem după o singură doză de vaccin. Pentru cine este indicat să nu facă rapelul

Cât de protejați suntem după o singură doză de vaccin. Pentru cine este indicat să nu facă rapelul
Rapelul este indicat celor fără reacții severe

În România este în plină desfășurare campania de vaccinare anti-covid. Numărul zilnic de vaccinări Covid-19 a ajuns la peste 3 milioane. Recordul a fost stabilit deoarece vaccinările au crescut constant în ultimele săptămâni. După prima doză de vaccin au apărut cazuri de reacții adverse. Cele mai multe au fost la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Prima doză de vaccin Covid. Ce poți face după prima vaccinare

Asta înseamnă că mai multe persoane  primesc o doză de vaccin Covid-19 în fiecare zi. Pentru majoritatea celor care vor primi fie vaccinul Pfizer-BioNTech, fie vaccinul Moderna sau AstraZeneca, este doar prima doză de vaccin. În trei-patru săptămâni, se vor întoarce pentru o a doua doză. Mulți și-au pus întrebarea, îndiferent de ce vaccin au primit,  este o persoană protejată după doar prima doză de vaccin?

Pentru toate cele trei vaccinuri disponibile în România, este esențial ca persoanele care primesc un vaccin cu două doze să se întoarcă pentru ca după al doilea să fie complet protejați, spun experții. Oamenii care sunt parțial vaccinați nu ar trebui să-și schimbe comportamentul, spun specialiștii. În schimb, ar trebui să stea izolați până când își vor finaliza seria de vaccinare.

Specialiștii internaționali anunțau săptămâna trecută că prima doză de Pfizer și Moderna a fost cu 80% mai eficientă în prevenirea infecției. Protecția a fost măsurată la două săptămâni după prima doză de vaccin, dar înainte de a doua.

”La fel ca în cazul altor boli infecțioase, după prima doză de vaccin există o protecție consistentă, dar aceasta se reduce rapid.”, a declarat pentru DW Koen Pouwels, cercetător al Universității Oxford.

Rapelul este indicat, dar nu pentru toată lumea

Cercetările efectuate de Pfizer, lansate săptămâna trecută, au arătat că protecția a durat cel puțin șase luni la persoanele care au primit ambele doze de vaccin. Cea de-a doua doză semnalează sistemului imunitar că virusul merită să aibă un răspuns pe termen lung, mai spun specialiștii.

”Dacă a doua doză de vaccin ar fi de prisos și am ști că [nu] va prelungi durata protecției, nu ar mai avea rost. Principiul ar fi să protejăm cât mai mulți oameni și să salvăm cât mai multe vieți.”, declară cercetătorii Pfizer.

Nu se știe încă cât timp vor dura anticorpii după prima doză de vaccin. Aceste date nu au fost incluse în studiile clinice Pfizer și Moderna. Experții din domeniul sănătății spun însă că este clar că persoanele care primesc o singură doză și se opresc acolo nu vor beneficia de sistemul protector total al vaccinului.

Marea majoritate, indiferent de ce vaccin vorbim, excepție făcând Johnson & Johnson, ar trebui să se prezinte pentru rapel (a doua doză de vaccin). În general, după apariția unor efecte secundare sau reacții adverse grave, pacienților le este recomandat să nu mai facă rapelul.

Dar cum astfel de cazuri, la Pfizer și Moderna de exemplu, au fost foarte puține, nu s-a pus problema nevaccinării. În cazul AstraZeneca și Johnson & Johnson, au fost reacții adverse dure, și din acest motiv la AstraZeneca nu s-a mai recomandat a doua doză, iar Johnson & Johnson a fost suspendat pentru o perioadă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI