Cât de periculoase sunt bomboanele de pom, de fapt. E ireal câte E-uri conțin acestea

de: Năstase Mirabela
18 12. 2021

Cât de periculoase sunt bomboanele de pom, de fapt și câte E-uri conțin acestea. Asociatia Națională pentru Protectia Consumatorilor „InfoCons” a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată. Acestea conțin mulți aditivi alimentari și sunt pline de zaharuri, arată un studiu realizat de 26 de tipuri de astfel de dulciuri.

Cât de periculoase sunt bomboanele de pom, de fapt

În acest studiu s-au analizat 26 de produse diferite. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile care s-au găsit au fost între 1-3 aditivi alimentari, conform infocons.ro.

  • 50% dintre produse au avut în conținutul lor un singur aditiv alimentar;
  • 3% dintre produse au avut în conținutul lor două tipuri de aditivi alimentari;
  • 7% dintre produse au avut în conținutul lor trei tipuri de aditivi alimentari.

S-au găsit nouă tipuri diferite de aditivi alimentari, iar cei mai întâlniți sunt:

E -Aditiv Alimentar:    Număr de produse în care s-a regăsit
E476                                        14
E1103                                       8
E202                                        7
E330                                        3
E492                                        3
E203                                        1
E500ii                                      1
E440                                       1
E331                                       1

Cel mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun

E476 este un aditiv alimentar ce are rol de stabilizator şi emulgator, ce se obține din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Acesta se utilizează mai ales în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, dar și în emulsii şi paste tartinabile ce au un conţinut de până la 41% grăsime şi în sosuri pentru salate.

E 1103 este un aditiv alimentar ce are rol stabilizator și agent de legare. Este o enzimă ce produce descompunerea zahărului în fructoză și glucoză, de regulă sub formă de sirop de zahăr invertit. Invertaza este sintetizată de albine, în mod natural, și o folosesc pentru a produce mierea din nectar. Pentru uz alimentar, invertaza se obține din drojdii. Ea se folosește în unele produse fine de ciocolată, dar și în unele fine de cofetărie sau de patiserie, potrivit cantităților prevăzute de rețete.

E202 este reprezentat de sorbatul de potasiu, fiind un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial, acesta se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200. Din punct de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantități până la 70.3g per 100g. De menționat este că valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal.

De asemenea, un alt avertisment este venit și din partea Autorității Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), care îi atenţionează pe cei care vor să cumpere de sărbători cozonaci din comerţ că din analiza mai multor produse s-a constatat „existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”.