Cât de periculoasă este Flurona, de fapt. Complicațiile care pot veni la infectările simultane cu gripă și Covid-19

de: Voicu Costin
03 01. 2022

Flurona este noua  infectare simultană cu COVID-19 și gripă descoperită pentru prima dată în Israel. Cum orice tulpină de Coronavirus s-a răspândit într-un ritm alert, fie că a fost vorba de virusul Delta sau Omicron, ne așteptăm oricând să apară și acest virus cât de curând în România. Cât de periculoasă este Flurona, de fapt, aflăm în articolul de mai jos!

Pericolul infectării cu Flurona, noul tip de virus

Dubla infecţie denumită, „Flurona”, de medicii specialiști a fost descoperită la o femeie la Centrul Medical Rabin din Israel. Femeia a născut un copil, iar profesorul Arnon Vizhnitser, directorul departamentului de ginecologie al spitalului a declarat că proaspăta mămică a fost testată pentru ambele tipuri de virus.

S-a descoperit că femeia nu a fost vaccinată împotriva niciunuia dintre cele două virusuri, dar nici simptomele ei nu erau foarte puternice.

Israelul nu o duce extrem de bine când vine vorba de rată de infectare cu noul Coronavirus. Peste 2000 de cazuri au fost raportate zilnic, în ultima perioada, iar Israelul a ajuns la impresionantă cifra de 92,3% din populația țării, care s-a vaccinat. Cu o populație de 9,21 de milioane de locuitori, țara localizată în Orientul Mijlociu se află pe locul patru în Asia şi Orient privind numărul total de cazuri de COVID-19 raportat la populaţia ţării.

Complicațiile virusului Flurona

Nici nu ne-am obișnuit să auzim de prea multe cazuri ale tulpinii Omicron în țară, că deja ne așteptăm la valul cinci în România. Experții avertizează că vaccinul este singurul mod în care putem preveni o nenorocire, deoarece noile tulpini ale virusului vor afecta destul de mult sistemul imunitar, iar dacă persoanele infectate vor avea și alte comorbidități, situația se va înrăutăți.

Primul caz de „Flurona”, infectarea simultană cu COVID-19 și gripă a atras atenția medicilor din toată lumea, inclusiv din România. Cazul bine documentat apărut în Israel a pus autoritățile pe jar, iar această tulpină este de așteptat să se răspândească și peste granițele statului israelian, cât de curând.

Dr. Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală a oferit câteva informații despre ce ar putea însemna „Flurona” și ce complicații ar putea apărea datorită acestei tulpini.

„Există posibilitatea să apară infecții concomitente, acest caz a atras atenția pentru că este primul caz foarte bine documentat. Având în vedere că ne aflăm în sezon de gripă sezonieră există posibilitatea să apară și astfel de cazuri concomitent cu Covid”, a declarat Simin Florescu.

Vaccinurile pentru gripă sezonieră au fost efectuate din ce în ce mai puțin în ultimul timp, pentru că românii au acordat o prioritate vaccinului împotriva virusului COVID-19. Deși rata de vaccinare în țara noastră este încă, una mică, medicii speră că valul cinci să nu producă un colaps în sistemul medical, așa cum se preconizează.

„Pentru gripă, vaccinarea e în uz de foarte mulți ani, nu ar trebui să se oprească în anii pandemici. Este recomandată vaccinarea pentru ambele tipuri de infecții, ambele sunt infecții respiratorii”, a menționat managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală.

Datorită restricțiilor relaxante în perioada de sărbători, nu s-au respectat măsurile preventive legate de distanțare, purtarea măștii și condițiile de igienă. De aceea medicii spun că valul cinci ar putea apărea în maximum o lună de zile, de acum încolo.