Cât de mult trebuie să mergem zilnic, pentru a avea o viață sănătoasă. Mitul cu cei 10.000 de pași a fost spulberat

de: Violeta Badea
26 07. 2024

Timp de ani de zile, s-a considerat că atingerea a 10.000 de pași pe zi este cheia pentru menținerea unei vieți sănătoase. Această cifră a devenit un standard popularizat pentru activitatea fizică zilnică, însă recent cercetările au început să conteste acest mit. Un nou studiu efectuat de curând a arătat câtă mișcare trebuie, de fapt, să facem zilnic, pentru a avea o viață sănătoasă!

Câți pași trebuie, de fapt, să facem zilnic

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Washington și de la Institutul de neuroștiință Pacific din Santa Monica au publicat, recent, un studiu revoluționar în Journal of Alzheimer’s Disease.

Aceștia au analizat peste 10.000 de scanări RMN ale creierului și au descoperit că parcurgerea a doar 4.000 de pași pe zi poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății creierului, notează Study Finds.

Studiul a arătat că activitatea fizică moderată este suficientă pentru a îmbunătăți volumele de materie cenușie și materie albă ale creierului, esențiale pentru memorie și procesarea informațiilor.

Beneficiile activității fizice moderate

David Merrill, MD, coautor al studiului și director al Pacific Brain Health Center, a explicat: ”Am descoperit că chiar și nivelurile moderate de activitate fizică, cum ar fi să faci mai puțin de 4.000 de pași pe zi, pot avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului.”

Acest lucru contrazice mitul popularizat al celor 10.000 de pași, făcând astfel obiectivul mai accesibil pentru mulți oameni. Exercițiile fizice regulate nu doar că ajută la menținerea dimensiunii creierului, dar contribuie și la prevenirea îmbătrânirii premature a acestuia.

Citește și Băutura miraculoasă care îți pune creierul în mișcare. Dr Vlad Ciurea spune să o bei în fiecare dimineață!

”A fi activ fizic este bun pentru creier”

Cyrus A. Raji, cercetător principal al studiului, adaugă: ”Cercetarea noastră susține studiile anterioare care arată că a fi activ fizic este bun pentru creier.

Exercițiul nu numai că scade riscul de demență, dar ajută și la menținerea dimensiunii creierului, ceea ce este crucial pe măsură ce îmbătrânim.”

Studiul subliniază importanța exercițiilor fizice regulate ca un factor de prevenire a demenței, demonstrând că beneficiile nu necesită neapărat eforturi extreme.

În plus, descoperirile recente adaugă greutate altor cercetări, care sugerează că factori precum dieta, reducerea stresului și conexiunea socială sunt, de asemenea, esențiali pentru sănătatea creierului.

Citește și Ce se întâmplă în creierul femeilor dacă fac exerciții fizice. Descoperirea uluitoare a ultimului studiu!