Cât de mult scad vinetele la copt. Marea greșeală pe care trebuie să evite toate gospodinele
Vinetele sunt legume versatile ce pot fi folosite în diverse feluri. Cel mai adesea, românii preferă să le coacă pentru a face salată de vinete. Dar cât de mult scad vinetele la copt? Ei bine, ai putea rămâne de-a dreptul uimit câtă salată poți face dintr-un kilogram de vinete, după ce acestea s-au copt.
Vinetele – cum se pot păstra
Vânăta rezistă aproximativ o săptămână într-un loc răcoros, care menține temperatura între 10-12°C sau în frigider. Sau le poți lăsa la temperatura camerei timp de aproximativ 3 până la 4 zile.
Principalul avantaj a locului răcoros menționat față de frigider este că vânăta nu suportă temperaturile reci, iar dacă stă frigider timp de mai mult de o săptămână, riscă să aibă leziuni cauzate de frig.
Citește și: Uită de salata de vinete! Varianta mai sănătoasă şi mai gustoasă, o vei face toată toamna
După ce le-ai tăiat, vinetele se păstrează timp de 3 până la 4 zile într-un recipient ermetic sau într-o pungă de congelator în frigider. Și dacă vrei să nu oxideze, ar trebui să pulverizezi toată pulpa cu suc de lămâie. Dacă lași vinetele tăiate pe blatul de bucătărie, ele vor începe să oxideze după aproximativ o jumătate de oră.
Vinetele gătite sau un preparat cu vinete se păstrează timp de 3 până la 4 zile dacă sunt depozitate în frigider într-un recipient etanș. Le poți congela dacă aveți nevoie de mai mult timp, deoarece multe preparate cu vinete tind să se congeleze bine.
Cât de mult scad vinetele la copt
Vânăta este cunoscută pentru conținutul său ridicat de apă, ceea ce înseamnă că pierde o mare parte din lichid și masă în timpul procesului de gătire. Cât de mult scad vinetele la copt?
Te-ar putea interesa și: Uită de vinetele din zacuscă! Ingredientul care îi dă un gust nemaipomenit, dulceag
Este, de asemenea, important să tai feliile de vânătă aproximativ de două ori mai mari decât vrei ca feliile gătite finale să fie mai groase.
Când coci vinetele întregi, vei rămâne cu mai puțină pulpă. Această micșorare are loc din cauza conținutului de umiditate din vânătă, care se evaporă în timpul procesului de coacere.
Te-ar putea interesa și: De ce se acrește zacusca. Greșeala banală care o strică, de fapt
Înainte de a o coace, înțeapă coaja vânătei în mai multe locuri cu o furculiță sau un cuțit. Acest lucru va ajuta la eliberarea aburului în timpul gătirii și poate reduce riscul ca vânăta să plesnească.
Coace vânăta întreagă până când devine moale și coaja începe să se carbonizeze și să se formeze cute. Timpul de coacere poate varia în funcție de dimensiunea și tipul vânătei, dar de obicei este în jur de 30-45 de minute.
Nu tăia vânăta înainte de coacere. Coacerea ei întreagă ajută la păstrarea umidității și a aromei.
După ce a fost coaptă, lasă vânăta să se răcească puțin. Apoi, îndepărtează cu grijă coaja. Apoi, tot ce trebuie să faci este să lași vinetele la scurs, să le toci și să le transformi în salată de vinete.