Cât de mult mai preferă românii PSD-ul. Sondajul care ne arată cum se clatină gașca lui Dragnea

Cât de mult mai preferă românii PSD-ul. Sondajul care ne arată cum se clatină gașca lui Dragnea

PSD are o nouă scădere în sondaje – așa arată noul Eurobarometru prezentat joi, 28 februarie 2019, de radio Europa FM.

Principalele concluzii: PSD a coborât sub 25% – plafon promovat de liderii partidului în ieșirile publice ca reprezentativ pentru partid – iar PNL ar obține un scor similar cu social-democrații, dacă ar fi organizate alegeri săptămâna aceasta (duminică).

Un câștig seminificativ se constată în ultima vreme în cazul partidului Pro România condus de fostul premier Victor Ponta.

Sondajul prezintă și evoluția relativ ascendentă a coaliției USR PLUS 2020.

Este o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa Fm, și urmărește intențiile de vot ale românilor pentru alegerile europarlamentare, parlamentare naționale dar și pentru alegerile prezidențiale. Întrebarea principală la care au răspuns participanții la sondaj:

„Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament European, adică alegeri europarlamentare, și v-ați prezenta la vot, cu ce partid ați vota?”

Trebuie făcută distincția între scorurile fiecărui partid în funcție de scrutin: europarlamentare, parlamentare naționale și prezidențiale.

În privința alegerilor europarlamentare, fixate în România pe 26 mai, PSD a coborât sub pragul de 25% prezentat ca reprezentativ de liderii partidului, respectiv la 16,4% în februarie 2019.

Social-democraților le sunt aproape egali liberalii, PNL contabilizând 16,3% intenții de vot pentru Parlamentul European.

Alianţa USR-PLUS a atins 18%, suma celor două partide. Pro România, condus de Victor Ponta, a sărit de 13%, în timp ce ALDE înregistrează 12,5%. Sub pragul electoral, dar la limită, ar fi UDMR şi PMP.

Pe locul trei se află alianța  USR PLUS 2020, cu 12,9%.

Procentele se  schimbă dacă ar fi luate în calcul doar opțiunile valide, adică ale respondenților care spun că vor să meargă la vot.

Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, scorurile ar fi următoarele, potrivit IMAS: PSD – 16 %, PNL -16,2%, ALDE – 8,5%, Pro România – 7,6%, USR – 7,2%,  PLUS – 5,5%.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de 18ani și peste, în perioada 1-21 februarie 2019. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Marja de eroare este de +/- 3%. Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI