Cât de des trebuie schimbate prosoapele din baie. Multe românce fac greşeala asta, din păcate
A vent momentul să se pună punct unei dezbateri bizare: cât de des trebuie schimbate prosoapele din baie. În timp ce unii le înlocuiesc după o singură utilizare, alții, la pol opus, susțin că, având în vedere că le folosim după ce ne spălăm, nu s-ar murdări prea repede. Ce sfaturi au experții.
Cât de des trebuie schimbate prosoapele din baie
Fără îndoială, momentul în care ieșim din duș și ne ștergem cu un prosop moale, pufos, curat și frumos parfumat este una dintre micile plăceri ale vieții.
Pentru a ne putea bucura de acest răsfăț, trebuie să ținem cont de câteva detalii extraordinar de importante nu doar pentru confortul, dar și pentru sănătatea noastră.
Cercetătorii subliniază faptul că prosoapele pe care le folosim zilnic pentru a ne usca fața și corpul sunt un teren propice pentru tot felul de bacterii, ciuperci, acarieni și alți agenți patogeni, acumulând celule epiteliale moarte și tot felul de secreții ale corpului.
Toate aceste microorganisme se pot îmulți în voie în țesătură, beneficiind de condiții ideale: umezeală, temperatură ridicată, oxigen și un pH neutru.
Cu toate că cele mai multe dintre aceste bacterii nu sunt dăunătoare, ele provenind de pe corpul nostru, unele ajung pe prosoape chiar din vasul de toaletă, mai ales dacă obișnuiești să tragi apa fără să ai capacul coborât.
Studiile efectuate în spitale confirmă pe deplin că prosoapele, precum și cearșafurile, sunt vehicule pentru răspândirea virusurilor și bacteriilor.
Deși locuințele nu sunt medii cu risc ridicat, prosoapele pot fi considerate un motiv de îngrijorare.
„Acesta este maximul”
Așadar, cât de des trebuie schimbate prosoapele din baie?
Un sondaj realizat de revista Women’s Health în 2015 a constatat că 44% dintre femeile chestionate își schimbau așternuturile și prosoapele o dată pe săptămână, dar 47% făceau acest lucru de două ori pe lună sau mai puțin.
„Nu există date științifice care să determine cu exactitate cât de des ar trebui să schimbăm cearșafurile și prosoapele”, a declarat pentru BBC savantul Sally Bloomsfield, expert în boli infecțioase și consultant la Forumul Științific Internațional pentru Igiena Casei (IFH).
Pentru o lungă perioadă de timp, spălarea săptămânală a fost recomandată ca măsură de prevenire a infecțiilor. Dar oamenii de știință cred acum că o săptămână de utilizare este prea lungă.
„Dacă le puteți usca complet, nu mai mult de trei utilizări, acesta este maximul”, a declarat Philip Tierno, microbiolog și patolog la New York University School of Medicine, pentru Business Insider.
Secretul, spun experții, este ca prosopul să se usuce complet între utilizări. Ceva ce nu se întâmplă întotdeauna în spații fără ferestre sau cu puțină ventilație (de exemplu, dacă ușa băii este închisă).