Cât de des trebuie schimbat buretele de vase. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Bureții sunt esențiali pentru o curățare temeinică. Îi folosim pentru a freca vasele, blaturile din bucătărie și, practic, orice suprafață murdară care are nevoie de o curățare. Dar bureții pot adăposti și 45 de miliarde de microbi pe centimetru pătrat, iar dacă folosiți buretele de mai bine de o săptămână, unii oameni de știință spun că ar fi timpul să vă luați un burete nou. Am vorbit cu un microbiolog pentru a afla cât de des trebuie schimbat buretele de vase, care este greșeala pe care o fac multe gospodine, dar și de ce bureții sunt un asemenea focar de bacterii.
Câte bacterii trăiesc în buretele tău de bucătărie?
Experții spun că buretele este mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Aceștia se udă frecvent, adesea nu se usucă în mod corespunzător și, ca urmare, se pot forma straturi de bacterii în mici crăpături. Potrivit unui studiu publicat în 2017, ar putea exista până la 362 de tipuri de bacterii care trăiesc în buretele tău de bucătărie.
O lucrare publicată în Journal of Environmental Health în 2012 a constatat că bucătăriile și bureții adăposteau chiar mai multe bacterii decât băile. Și, dacă nu folosiți un săpun antibacterian pentru vase, spălatul mâinilor nu vă va igieniza complet vasele, totuși, frecarea cu săpun va ridica bacteriile de pe suprafețe, astfel încât acestea să poată fi spălate de apă.
„Le oferiți hrană dacă puneți mâncare pe burete. Și sunt calzi, pentru că folosești apă caldă, așa că într-adevăr sunt toate ingredientele perfecte pentru ca bacteriile să se dezvolte.”, explică experții microbiologi.
În cea mai mare parte, mai explică experții, „bacteriile care se află pe buretele dumneavoastră nu sunt agenți patogeni. Nu vă vor îmbolnăvi”. Bureții vechi și murdari pot mirosi urât, dar este puțin probabil ca ei să aibă bacterii dăunătoare.
Totuși, este înțelept să practici o bună igienă în bucătărie. Un alt studiu a constatat că bureții și cârpele de vase pot servi drept vehicul de răspândire a bacteriilor pe suprafețele din bucătărie, ceea ce poate crește riscul de contaminare încrucișată și de îmbolnăvire alimentară atunci când alimentele sunt manipulate greșit.
Cât de des trebuie schimbat buretele de vase
Când vine vorba de buretele de vase, aceeași experți spun că este recomandat ca o dată pe săptămână sau la două săptămâni, explicând că cel mai bun indicator este dacă buretele miroase urât sau este vâscos. În cele din urmă, practicarea unei bune igiene și efortul de a vă dezinfecta des buretele este cel mai bun mod de a reduce activitatea microbiană nu doar pe buretele de vase, ci în toată bucătăria. Și atunci când aveți îndoieli, mai bine aruncați-l.
Vezi și: Ingredientul din bucătărie pe care să-l pui pe buretele de spălat vase. Este un truc fantastic
Un alt aspect este cel al curățatului. Iar experții spun că ar trebui să vă curățați bine și des buretele de bucătărie. Înmuiați buretele timp de 5 minute într-o soluție de un litru de apă și trei linguri de înălbitor cu clor, sugerează Jessica Ek, purtător de cuvânt al American Cleaning Institute. Apoi lăsați buretele să se usuce la aer.
Unii oameni m-au întrebat dacă bacteriile se pot răspândi de pe burete și pot contamina cuptorul cu microunde. Nu vă faceți griji, nu este cazul, deoarece toate bacteriile vor dispărea. Alți experți recomandă să folosiți o mașină de spălat cu un ciclu uscat, dar cuptorul cu microunde este mai rapid și mai eficient.
Vezi și: Produsul de 5 lei cu care să cureți hota din bucătărie. Durează doar 5 minute
Alternative la buretele de vase de luat în considerare
Dacă factorul germeni v-a făcut să renunțați la bureți, există și alte opțiuni mai curate, cum ar fi cârpele de vase suedeze, care acționează ca niște prosoape de hârtie lavabile și rezistente. Acestea se usucă rapid, astfel încât bacteriile nu sunt la fel de răspândite.
Vezi și: De ce să tai colțul buretelui de vase. Greșeala pe care ai făcut-o până acum și nu ți-ai dat seama
Periile de bucătărie pot fi, de asemenea, o modalitate mai curată de a vă freca vasele. Mai multe studii recente au constatat că bacteriile se dezvoltă și se dezvoltă mai bine în bureți decât în perii de bucătărie, deoarece perii se usucă mai repede decât bureții și pot fi un mediu mai puțin prietenos pentru germeni.