Cât de cald va fi în următorii ani. Studiul care dă peste cap toate percepțiile: oamenii vor suferi

de: Filon Stan
21 07. 2020

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că verile ar putea deveni un adevărat pericol pentru oameni, din cauza temperaturilor aflate în continuă creștere. Căldura va lovi puternic pământul, în viitorul destul de apropiat, așa că oamenii vor fi nevoiți să facă față unui stres termic foarte ridicat.

Oamenii vor muri pe capete din cauza căldurii

Așadar, verile ar putea deveni prea fierbinți pentru oameni, iar una dintre cauze o constituie încălzirea globală, scrie BBC. Stresul termic apare  în momentul în care corpul nu mai este capabil să se răcorească, astfel încât temperatura sa continuă să crească până la niveluri periculoase, când organe vitale pot ceda.

Potrivit specialiştilor consultaţi de BBC, mulţi oameni locuiesc în ţările în curs de dezvoltare şi au locuri de muncă în care sunt expuşi unor condiţii de lucru care le pun viaţa în pericol. Cei mai afectați vor fi tot cei cu venituri mici, care trebuie să muncească în aer liber, în ferme sau pe șantiere, dar și muncitorii din fabrici și chiar și cadrele medicale, nevoite să poarte echipamente de protecție, mai ales dacă infecția de coronavirus va deveni parte din viața noastră.

Oamenii vor muri pe capete din cauza căldurii

Nmărul atacurilor de cord crește pe timpul caniculei

Un studiu publicat anul acesta avertiza că până în 2100, 1,200 miliarde de oameni, de patru ori mai mulți ca acum, vor suferi din cauza stresului termic. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, este probabil să existe o umiditate mai mare, ceea ce înseamnă că mai multe persoane vor fi expuse la mai multe zile cu această combinație periculoasă de căldură și umiditate.

Cercetătorii au demonstrat faptul că numărul atacurilor de cord crește simțitor pe timpul caniculei. Un studiu făcut de medici germani și publicat în European Heart Journal a analizat mai mult de 27.000 de pacienți care au făcut atac de cord între anii 1987 și 2014.

Vârsta medie a pacienților studiați a fost de aproximativ 63 de ani, 73% au fost bărbați și în aproximativ 13.000 de cazuri atacul de cord a dus la moartea pacientului. Cazurile de infarct au fost comparate cu datele meteorologice din ziua atacului și ajustate pentru o serie de factori suplimentari, cum ar fi ziua săptămânii și statutul socio-economic. Principala constatare a studiului a fost că „de-a lungul perioadei 28 de ani, am descoperit că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a riscului de infarct miocardic indus de căldură”, susține Dr. Kai Chen, cercetător la Institutul de Epidemiologie al Helmholtz Zentrum München.