Cât de cald e la Polul Sud, în timp ce România e lovită de ger. Premieră în meteorologie

Cât de cald e la Polul Sud, în timp ce România e lovită de ger. Premieră în meteorologie
Cât de cald e la Polul Sud, în timp ce România este lovită de ger? Premieră meteorologică

Premieră în meteorologie! Care este maxima de la Polul Sud, în timp ce România este lovită de ninsori și ger? Iarna a venit pe nepregătite în țara noastră, iar acum aduce în prim-plan o situație meteorologică istorică în Antarctica.

Primăvară la Polul Sud, iarnă în România

Dacă iarna i-a surprins pe cei din România, ar trebui să ia la cunoștință că surpriza cea mai mare a fost, de fapt, pentru specialiștii care au indicat că în Antarctica este primăvară. Meteorologii au indicat cele mai mari temperaturi din istoria meteorologică. În cursul zilei de joi, s-a înregistrat cel mai mare nivel al mercurului în termometre la un centru de cercetare meteorologică din Argentina: 18,3 grade Celsius. Temperatura din topul istoric al meteorologilor anterioară acesteia a fost de 17,5 grade Celsius, în anul 2015, conform The Guardian.

Valorile extrem de crescute s-au arătat la Esperanza, zonă care conectează Argentina de Antarctica. Nerilie Abram, profesoară şi cercetătoare la Universitatea Naţională Australiană, spune că „orice creştere, oricât de mică, în temperatura de la pol duce la o accelerare a topirii gheţarilor, iar consecinţa este că gheaţa începe să colapseze”.

Premieră meteorologică la Polul Sud, în timp ce în România este iarnă
Premieră meteorologică la Polul Sud, în timp ce în România este iarnă

Iarnă 2019-2020

„Este un element pe care specialiștii americani l-au luat deocamdată în calcul. Înafară de faptul că iarna a venit mai târziu în acest an, vara a fost decalată, iată avem vară și în acest moment. Nu doar floarea soarelui a înflorit a doua oară, există și pomi fructiferi care au înflorit a doua oară. Natura este păcălită de astfel de episoade, le-am văzut și în ultimii ani. Interesant este că abaterile temperaturilor din octombrie față de o medie totală a lunii sunt cu două grade pozitiv, deci cu atât a fost mai cald. Dacă această abatere se va menține până la sfârșitul lunii, atunci octombrie va fi cea mai caldă lună de octombrie de la noi din țară, din ultima jumătate de secol. Din păcate, e posibil să fie și o lună record pentru lipsa precipitațiilor”
Simona Căpșună