Cât de bun e, de fapt, vaccinul antigripal. Răsturnare de situație, descoperirea unui doctor român
Datele preliminare ale unui studiu efectuat de echipa de medici de la Radboud University Medical Center indică că vaccinul antigripal ar putea să reducă riscul infectării cu coronavirus și că ar putea scădea severitatea simptomelor, în cazul în care se produce îmbolnăvirea.
Cât de bun e, de fapt, vaccinul antigripal
Cercetarea a fost făcută sub îndrumarea imunologului român pe nume Mihai Netea și a fost publicată în revista Scientific American. De altfel, medicul român și colegii lui au ajuns la această concluzie analizând baza de date a spitalului. Astfel, cercetătorii au constatat că rata îmbolnăvirilor cu coronavirus este mult mai mică în rândul medicilor și asistentelor care au făcut vaccinul antigripal toamna trecută. Prin urmare, angajații spitalului care erau vaccinați antigripal anul trecut aveau cu 39% mai puține riscuri de infectare cu coronavirus la data de 1 iunie 2020.
În timp ce 2,23% dintre cei nevaccinați au luat SARS-CoV-2 până la sfârșitul primăverii, numai 1,33% dintre cei imunizați pentru gripă au făcut coronavirus, indică studiul publicat de dr. Netea și echipa sa în portalul MedRxiv. Studiul nu a trecut însă prin procesul peer-reeview, nefiind analizat și validat și de alți specialiști în domeniu. Specialiștii atrag atenția că există posibilitatea să fie și o altă explicație pentru rata de infectare, dar datele obținute intrigă comunitatea oamenilor de știință, ce sunt de acord că analiza trebuie aprofundată. Însă dincolo de studierea statisticilor, dr Netea și echipa sa au condus și un experiment care să ateste cum funcționează, dacă funcționează vaccinul antigripal împotriva coronavirusului.
Ce indică studiile
Prin urmare, s-a constatat că după imunizarea la gripa normală, organismul uman fabrică mai multe citokine. În cazul infectării cu coronavirus, acestea atacă patogenul în stadii incipiente și împiedică evoluția bolii spre un stadiu sever. Maziar Divangahi, imunolog la Institutul de Cercetare al McGill University Health Center a explicat: ”Citokinele eliberate la debutul bolii anihilează virusul, doar cele eliberate în stadiu avansat agravează boala”. Astfel, Maziar Divangahi este unul dintre cei care susține aprofundarea acestui studiu. Și Ellen Foxman, imunolog la Yale School of Medicine crede că, în cazul de față, poate fi vorba despre ”imunitatea învățată”, iar vaccinul ar stimula nu doar sistemul imunitar adaptativ, care fabrică anticorpi ce pot recunoaște și anihila un patogen cu care s-au mai confruntat în trecut, ci și sistemul imunitar primar, îmbunătățind capacitatea organismului ca să lupte cu infecțiile.
Studii recente arată o legătură între vaccinurile antigripale cu o rată de risc redusă de infectare cu noul coronavirus ori de dezvoltare a unor forme severe, a mai notat Scientific American. Prin urmare, în două cercetări publicate în jurnalul medical Vaccine, în luna septembrie, și în Medical Virology, din iunie, specialiștii indicau că în zonele din Italia unde populația e îmbătrânită, iar persoanele peste 65 de ani au fost vaccinate antigripal toamna trecută, rata de infectare cu coronavirus a fost mai mică decât în restul țării. La ora actuală, sunt în derulare peste 20 de teste în lume pentru a se determina dacă vaccinul anti-TBC oferă protecție în fața SARS-CoV-2. De asemenea, Dr. Mihai Netea face parte din echipa care este implicată într-una dintre cercetări.