Cât curent consumă instalația de brad, de fapt. Îți umflă cel mai mult factura la energie de sărbători
Pentru că mai sunt doar două săptămâni până la Crăciun, românii au început să-și decoreze locuințele în spiritul sărbătorilor de iarnă, unii dintre ei ornând deja bradul de Crăciun. Pe lângă vestitele globuri și beteală, niciun pom festiv nu ar fi complet fără una sau mai multe instalații cu luminițe. Cât curent consumă ele, de fapt.
Cât costă să ții aprinsă instalația de luminițe în brad timp de 30 de zile
În ultima perioadă, românii s-au confruntat cu scumpirea incredibilă a facturilor la energia electrică, motiv pentru care au început să facă economii și să încerce să reducă, pe cât posibil, consumul de curent.
Potrivit specialiștilor, instalațiile cu becuri sau leduri pot încărca foarte mult factura la lumină, dacă becurile vor merge nonstop. Sfatul experților este să scoți din priză instalația ori de câte ori pleci de acasă sau pe timp de noapte, când dormi.
Un prim sfat genial este să cumperi instalație de brad cu LED. Deși poate fi mai scumpă decât cea cu becuri normale, va consuma mai puțin decât cea cu incandescență.
Făcând un calcul pentru a afla cât curent ar consuma, de fapt, o instalație de brad, află că cele standard au 100 de becuri, care consumă între 20-30 wati și 42 -46 wați.
Ceea ce înseamnă că instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, aproximativ 0,29 kilowați, pe parcursul a 372 de ore. În concluzie, luminițele consumă circa 109kW, însemnând un adaos de 75 de lei la factura ta de energie electrică.
Cât curent consumă, de fapt, instalațiile de becuri
Pe de altă parte, o instalație cu LED consumă mult mai puțin, între 5 și 10 wați pe oră, ceea ce înseamnă un consum de energie extrem de scăzut.
Dacă va fi folosită o lună întreagă, timp 10 ore pe zi, adică 300 de ore în total, instalația de brad cu 100 de becuri ar consuma în jur de 2,25 kWh, adică în jur de 3 lei.
O altă recomandare venită de la specialiști este să folosești afară, în curte sau pe balcon, doar instalații de luminițe pe baterii, nu cele care se introduc în priză.
Ține cont de faptul că temperaturile scad considerabil în serile geroase de iarnă. Cablurile trebuie asigurate foarte bine și să fie impermeabile.
De asemenea, dacă vrei să agăți o instalație cu becuri în jurul ușii de afară, asigură-te că luminițele nu intră în contact cu metale.
Citește și Ce nu trebuie să lipsească din bradul de Crăciun. E musai să ai aceste 2 ornamente importante