Cât costă varza în piețe, în 2024. Prețurile au luat-o razna față de anul trecut
Vești proaste pentru români, chiar înainte de Paște! Aceștia vor trebui să scoată bani mai mulți din buzunare pentru cumpărături. Prețul la carnea de miel a crescut considerabil, dar și prețurile legumelor s-au triplat față de 2023. Cât a ajuns să coste varza în piețe?
Cât costă varza în piețe, în 2024
Paștele din 2024 va costa mai mult decât în anii trecuți! Cei care se gândesc să cumpere miel de Paște și legume pentru prepararea mâncărurilor tradiționale, trebuie să știe că prețurile au crescut enorm.
Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste chiar și 60 de lei în unele zone ale țării, iar varza se vinde cu un preț de trei ori mai scump decât anul trecut. Spre exemplu, o varză medie se vinde cu aproximativ 10 lei la tarabe. Varza este una dintre legumele preferate de români, mai ales că este potrivită în orice sezon.
Preț mai mare față de anul trecut
Înainte de Paște, românii se îngrămădesc să cumpere varză proaspătă, dar de asta vor trebui să achite mai mult pentru ea. La tarabe, un kilogram de varză costă 10-11 lei. Mai ieftină este varza veche, care costă 3 lei kilogramul.
„Este o cultură foarte bună. Ne-am adaptat foarte bine la tehnhologie, cultivând varză, şi văd că merge foarte bine. Nici iernile nu mai sunt cum erau altadată. Eu zic că este foarte bună. Şi la preţ, şi la gust şi la orice.”, precizează Irinel Gliga, legumicultor
Nu doar varza s-a scumpit enorm, ci și roșiile! Pentru mulți români, aceste legume au ajuns să fie un lux. Un kilogram de roșii românești se vinde acum în piețe și cu 50 lei kilogramul. Din acest motiv, oamenii preferă să cumpere roșii din import, deși nu au același gust delicios.
Carnea de miel, un lux pentru români
Carnea de miel este nelipsită de Paște, dar crescătorii de oi s-au văzut nevoiți să crească prețurile la carne. Un kilograme de carne în viu este de 25-25 de lei. Prețul este mult mai mare la cel tăiat, unde un kilograme de carne de miel costă și 60 de lei.
„Sunt de toate mărimile, de la 7 kilograme, până la 15 kilograme, crescuți sănătos, astfel că avem și mai mici, și mai mari. S-a scumpit carnea de miel, dar totul s-a scumpit în ultimul an. S-a scumpit și la viu, unde este 25 de lei, dar s-a scumpit și la cel tăiat, unde cerem 60 de lei, dar mai negociem cu clientul, să fie toată lumea mulțumită”, susține un producător, care vinde carne de miel.
Cât costă roşiile româneşti în pieţe în acest an
În 2023, românii au fost nevoiți să scoată din buzunar în jur de 33 de lei pentru un kilogram. Acum, vor plăti ceva mai mult, în condițiile în care prețurile au crescut cu aproximativ 10 procente. Potrivit Antena3, kilogramul de roșii se va vinde, în primă fază, cu 37 de lei, urmând ca prețul lor să crească în perioada următoare.
„Am luat vreo 400 de tone de bălegar de la o fermă. Îngrășăminte nu ne mai permitem. 20 kilograme de îngrășăminte sunt undeva la 700 de lei. Ne-am gândit și la clienți și buzunarele lor, dar și la buzunarele noastre”, a declarat un fermier din județul Olt, potrivit RomâniaTV.