Cât costă un mic cu muștar la restaurantul „Cocoșatu” din București. Prețurile au luat-o razna

de: Ștefan R. Apostol
17 08. 2022

Cât costă un mic cu muștar la restaurantul „Cocoșatu” din București? România, ca mai toată Europa, se află într-o criză economică fără precedent. Pe lângă explozia prețurilor la servicii și utilități, criza economică a ridicat prețurile și în restaurante. În 2022 restaurantele încearcă să supraviețuiască pandemiei, unele amenințate de inflație, iar singura modalitate este de creștere a prețurilor. Așa se facă că am aflat cât costă un mic cu muștar la restaurantul „Cocoșatu” din București. Concluzia este că prețurile au luat-o razna.

Restaurantele care au supraviețuit pandemiei sunt acum amenințate de inflație

Pentru parte din proprietarii de restaurante, peste tot în țară, a fost multă muncă și puțin noroc să își conducă localurile în perioada cea mai grea a pandemiei.

Majoritatea locațiilor, cel puțin în Capitală, situate în centrul orașului, în mare parte pustiu, s-au reorientat rapid. Au început să preia comenzi pentru mâncare la pachet.

Când a fost interzisă servirea mesei în interior, în martie 2020, multe restaurante cu renume au lucrat șapte zile pe săptămână, adaptându-și modelul de afaceri. Din nefericire, însă, a face afaceri acum nu este mai puțin încercat de greutăți.

„A fost foarte greu, Vremuri cu adevărat dificile. Dar am făcut ceea ce a trebuit să facem. Și, din fericire, suntem aici acum.

Inflația este pur și simplu ridicolă acum. Este mai greu să faci afaceri decât era în timpul pandemiei. Chiar este.”; spun proprietarii de restaurante.

În timp ce vânzările din ultimii doi ani au revenit la aproximativ 75%, în unele cazuri, din ceea ce erau înainte de pandemie, propritarii spun că acum au scăzut din nou la aproximativ jumătate, deoarece clienții, care simt și ei criza, reduc cheltuielile.

Prețurile alimentelor nu sunt singurele costuri mai mari

Nenumăratele restaurante din întreaga țară se luptă cu prețuri foarte mari la alimente. În același timp, au de-a face cu costuri mai mari pentru chirie, forță de muncă, benzină și gaz de gătit.

Toate aceastea sunt limitate în ceea ce privește partea din aceste creșteri pe care o pot transfera clienților lor.

Este o provocare mai ales pentru localurile cu prețuri mai mici, deoarece marjele lor de profit sunt de obicei mai strânse, iar clientela lor tinde să fie mai sensibilă la preț.

„Aceste unități nu pot face față acestor costuri în creștere rapidă. Este un fel de dublă lovitură pe care industria nu a mai văzut-o de generații.

Costurile cu ridicata ale alimentelor au fost cu 17% mai mari în martie decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Până în decembrie, câștigurile medii pe oră pentru angajații din restaurante și baruri au crescut cu 15% în anul precedent, mai mult decât în orice alt an înregistrat.”, spun analiștii din piață.

Patronii de localuri spun că salariile au crescut și mai mult. Unii au ajuns să plătească angajații de 1,5 ori mai mult decât acum doi ani și chiar mai mult pentru băieții de la livrări, deoarece prețurile la benzină au crescut.

La sfârșit de săptămână, banii pe care îi plăteau pentru livrări s-au majorat, deoarece acum îi plătesc mai mult pe șoferi și le decontează, în anumite situații, inclusiv benzina.

Am aflat cât costă un mic cu muștar la restaurantul „Cocoșatu” din București

Pe fondul acestor creștere masive a prețurilor, atât la materia primă, cât și la utilități, unii, totuși, parcă au sărit calul când vine vorba de prețuri.

De exemplu, am aflat cât costă un mic cu muștar la restaurantul „Cocoșatu” din București, și putem spune cu certitudine că prețurile au luat-o razna.

Așa se face că pentru un mic astăzi, la „Cocoșatul”, scoți din buzunar 6 lei. Și cum porția minimă este de 3 mici, iar cea maximă de 5, înseamnă 18 lei, respectiv 35 de lei.

Cu alte cuvinte ne-am luat la revedere  de perioada când dădeam 2 lei pentru un mic. Dacă mai pui și muștar, care a ajuns să coste 4 lei, și o porție de pâine, de minim 6 lei, ajungi la 28, respectiv 45 de lei.

Concluzie

Nimeni nu spune că nu s-au pierdut bani. Nimeni nu tăgăduiește că unii din proprietari au ajuns la faliment, dar realitatea acestor zile este dusă la extrem în unele cazuri.

Din păcate, cazul de la „Cocoașatul” nu este singular, nu în Capitală, cel puțin.

Dacă pentru o porție de mici ajungi să dai 45 de lei, concluzia este că leul s-a devalorizat extrem de mult. La fel este și cu puterea de cumpărare a românilor.