Cât costă un litru de benzină la final de mai. Unde se găsește cel mai ieftin combustibil

Cât costă un litru de benzină la final de mai. Unde se găsește cel mai ieftin combustibil
Cu cat s-a scumpit benzina in ultimele zile

Toți șoferii trebuie să știe cât mai costă un litru de benzină la final de luna mai. Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a majorat vineri prețul benzinei cu 4 bani pe litru atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV. Motorina a rămas la același preț. Unde se găsește cel mai ieftin combustibil, vedeți în rândurile de mai jos.

Cât costă un litru de carburant în aceste zile. Unde se găsește cea mai ieftină benzină

În urma scumpirii substanțiale a benzinei din ultimul timp, diferența dintre prețul acesteia și cel al motorinei a coborât de la peste 90 de bani la începutul lunii la doar 61 bani.

După scumpirea de vineri, prețul benzinei a ajuns la 8,14-8,21 lei/litru în stațiile Petrom și la 8,24-8,29 lei/litru în cele OMV. De asemenea, în ultima săptămână, liderul pieței a scumpit benzina cu 8 bani/litru, prețul motorinei rămânând neschimbat, la 8,79-8,8 lei/litru în stațiile Petrom și la 8,85-8,88 în cele OMV, de pe 4 mai.

Cel mai mic preț la benzină

Cum celelalte companii nu au efectuat majorării de prețuri, cea mai ieftină benzină poate fi cumpărată acum cu 8,11 lei/litru în 3 stații Lukoil, iar cea mai ieftină motorină, cu 8,76 lei/litru în 2 stații ale aceleiași companii rusești.

Benzina standard poate fi cumpărată în stațiile Lukoil din București la un preț cuprins între 8,11 și 8,16 lei/, iar motorina la unul de 8,76-8,79 lei/litru. În stațiile MOL, prețurile valabile sunt de 8,84-8,89 lei/litru în cazul motorinei și 8,21-8,26 lei/litru în cazul benzinei.

Anunțul care a scumpit benzina

De la momentul anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen privind intenția UE de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia, din 4 mai și până în prezent, ritmul de creștere a prețului benzinei la pompă a fost de circa 3 ori mai ridicat decât cel de majorare a prețului motorinei, scrie profit.ro.

Așadar, în această perioadă de 3 săptămâni, OMV Petrom a scumpit motorina cu 13 bani/litru și benzina cu 41 de bani/litru (atât în stațiile OMV, cât și în cele Petrom). De asemenea, MOL a crescut prețul litrului de motorină cu 12 bani și pe cel de benzină 33 de bani, în timp ce Lukoil a operat scumpiri de 17 bani la motorină și de 41 de bani la benzină.

Rusia are petrol ieftin

În prezent, țițeiul din Rusia se vinde la un preț considerabil mai mic decât cel extras din alte state, chiar și cu 30 de dolari/baril mai puțin în cazul unor sortimente de petrol, iar ecartul de preț va continua să crească. O interzicere a importului de petrol din Rusia în UE va scădea cererea pentru acesta, însă o va majora considerabil pe cea pentru sortimente alternative, cu caracteristici similare țițeiului Ural.