Cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023. La ce prețuri ajung brazii artificiali
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar bradul este un element esențial al acestei sărbători. Dar cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023? Știm că prețurile au crescut la orice: de la alimente, servicii, până la energie electrică și termică. Își mai pot permite românii anul acesta brad de Crăciun? Iată cât costă un brad natural anul acesta și unul artificial.
Istoria bradului de Crăciun
Înainte de apariția creștinismului, plantele și copacii care rămâneau verzi tot timpul anului aveau o semnificație specială pentru oameni în timpul iernii. Așa cum oamenii de astăzi își decorează casele în timpul sezonului festiv cu brazi, multe popoare antice atârnau crengi mereu verzi peste uși și ferestre. În multe țări se credea că plantele perene țin departe vrăjitoarele, fantomele, spiritele malefice și bolile.
În emisfera nordică, cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului survine pe 21 sau 22 decembrie și se numește solstițiul de iarnă. Mulți oameni antici credeau că soarele era un zeu și că iarna venea în fiecare an pentru că zeul soare devenea bolnav și slăbit. Ei sărbătoreau solstițiul pentru că însemna că în cele din urmă zeul soare avea să înceapă să se însănătoșească. Crengile perene le aminteau de toate plantele verzi care aveau să crească din nou când zeul soare era puternic și vara avea să revină.
Egiptenii antici se închinau unui zeu numit Ra, care avea capul unui șoim și purta soarele ca un disc în flacăra coroanei sale. La solstițiu, când Ra începea să-și revină din boală, egiptenii își umpleau casele cu plante verzi și trestie de papirus, simbolizând pentru ei triumful vieții asupra morții.
Romanii timpurii marcau solstițiul cu o sărbătoare numită Saturnalia, în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii. Romanii știau că solstițiul însemna că în curând fermele și livezile vor fi verzi și roditoare. Pentru a marca ocazia, ei își decorau casele și templele cu crengi mereu verzi.
În Europa de Nord, druizii, preoții vechilor celtici, își decorau, de asemenea, templele cu crengi mereu verzi ca simbol al vieții veșnice. Vikingii din Scandinavia onorau vâscul peren pentru rolul său în moartea lui Balder, un zeu al luminii.
Ca urmare a acestor tradiții, bradul de Crăciun este nelipsit în fiecare casă în preajma sărbătorilor de iarnă, iar în zilele noastre poate fi natural sau artificial, în diverse culori.
Cât costă un brad natural argintiu în piețe în 2023
Bradul natural are un miros aparte, cărora multora le aduce aminte de copilărie. Ba chiar există și parfumuri de cameră cu miros de brad, speciale pentru perioada Crăciunului.
Dacă vrei în casă un pom natural de Crăciun, atunci îl vei găsi în piețe în diferite forme și mărimi.
Prețul pentru un brad de 1.60 m – 2 m înălțime este între 90 de lei și 300 de lei, în funcție de distribuitor și de bogăția bradului.
Un brad natural argintiu ajunge să coste și 200 de lei în plus, datorită faptului că este special. Dar dacă îți cumperi brazi de la producători mari, aceștia s-ar putea să îți ofere o sumă de bani înapoi dacă îl aduci la ei după ce trec sărbătorile.
Mai mult, poți să îți cumperi un brad în ghiveci, dacă locuiești la curte, pe care să îl ai tot restul anului. Costă între 40 și 100 de lei pentru dimensiuni cuprinde între 40 și 100 de centimetri, însă pentru dimensiuni mai mari până la 1,80 m trebuie să scoți din buzunar aproximativ 150-300 de lei.
Există și varianta în care îți iei un brad artificial și îl folosești cât de mult poți ca să îți recuperezi investiția. Un brad artificial alb, argintiu sau verde cu o înălțime între 40 și 100 de cm costă între 50 și 120 de lei.
Dacă vrei dimensiuni între 1.80 m și 2,10 m, atunci trebuie să scoți din buzunar între 200 și 500 de lei.