Cât costă școala de șoferi pentru profesioniști în 2023. Prețurile au crescut enorm
Dacă unul dintre principalele tale obiective de anul acesta este să profesezi ca și șofer profesionist, trebuie să știi dinainte care sunt costurile, iar investiția nu este una mică. Cât costă școala de șoferi pentru profesioniști în 2023 și ce lucruri trebuie să ai în vedere, află în rândurile următoare.
Cât costă școala de șoferi pentru profesioniști în 2023?
Pentru a profesa ca șofer profesionist vei avea nevoie de permis, desigur, dar și de multe atestate, care îți vor scoate câțiva bani din buzunar, pe lângă diferite documente fără de care angajarea nu este posibilă. Iată cât costă școala de șoferi pentru profesioniști în 2023, cu tot cu atestate:
-
Școala de șoferi C, CE
Costurile pentru categoriile C, CE diferă în funcție de școala de șoferi pentru care optați. În majoritatea cazurilor, vei ajunge la un cost de circa 4.000 de lei. În această sumă includem și fișa medicală, examenul psihologic și acea taxă de 89 de lei pentru eliberarea permisului de conducere la final.
Cel mai probabil veți găsi și prețuri mai mici, însă trebuie să aveți în vedere dacă în acel preț este inclus dosarul și rezervarea camionului pentru cele două examene. Multe școli nu oferă informații complete, așa că este indicat să vă informați înainte de a vă înscrie.
-
Card tahograf
Cardul tahograf costă în jur de 300 de lei și va trebuie să-l luați de la ARR. Aici veți mai avea nevoie de câteva copii xerox. În unele cazuri nu veți avea nevoie de cardul tahograf, deoarece unele camioane sunt dotate cu tahograf digital. Cu toate acestea, veți avea nevoie de acesta pentru camioanele mai vechi, așa că este bine să-l treceți la cheltuieli.
-
Atestat CPI
Atestatul CPI este compus din mai multe examene. Vorbim despre examenul scris și proba practică. Cea din urmă este asemănătoare cu traseul de la permisul de conducere. Având în vedere acest lucru, un atestat CPI este destul de costisitor.
De asemenea, trebuie să luați în considerare și faptul că atestatul CPI este valabil doar 5 ani, după care va trebui să dați un alt examen tip CPC pentru prelungirea cu încă 5 ani. Un cost total pentru toate acestea ar fi de circa 700 de lei.
-
Atestat ADR colete
Examenul pentru ADR nu este unul foarte dificil, însă este cerut de majoritatea angajatorilor care fac transport internațional de marfă. Din fericire, există școli de șoferi care oferă pachete la un preț bun pentru atestatele ADR colete + cisternă.
Un aspect negativ este faptul că majoritatea angajaților nu oferă un salariu mai mare, chiar dacă transportați mărfuri periculoase. Atestatul ADR colete costă circa 400 de lei, iar taxa de eliberare este de 64 de lei.
Citește și: Cât durează examenul auto la traseu. Greșeli pe care să le eviți ca să treci cu brio proba practică
Cât costă cursurile pentru categoria B
Pentru a obține permisul pentru categoria B va trebui să treceți mai întâi de cursurile practice și teoretice ale școlii de șoferi. Ședințele teoretice durează 24 de ore și sunt programate pe mai multe zile. Ședințele practice sunt cele în care cursantul învață să conducă și durează 30 de ore, împărțite în funcție de disponibilitatea cursantului și a instructorului.
Anul acesta, prețurile pentru școala de șoferi a crescut. În urmă cu câțiva ani, cei care doreau să obțină permisul pentru categoria B trebuie să scoată din buzunar circa 1.500 de lei. În prezent, prețurile sunt de circa 2.000 de lei minim. Din fericire, unele școli de șoferi acceptă și plata în rate.