08 oct. 2024 | 07:53

Cât costă să montezi o centrală termică în 2024. Suma pe care o cer persoanele autorizate pentru instalare

Social
Cât costă să montezi o centrală termică în 2024. Suma pe care o cer persoanele autorizate pentru instalare
Cât costă să montezi o centrală termică în 2024. Suma pe care o cer persoanele autorizate pentru instalare

Centralele de apartament sunt alese de mulți români pentru încălzirea locuinței. Indiferent că vrei să instalezi o centrală pentru prima dată sau să o schimbi pe cea veche, trebuie să știi ce buget să aloci pentru acest lucru. Dincolo de costul centralei în sine, nici manopera nu este de neglijat.

Cât costă să îți pui centrală în apartament, în 2024

Când decideți să instalați o centrală termică, sunt câteva aspecte esențiale de care trebuie să țineți cont. În primul rând, dimensiunea locuinței pe care o veți încălzi joacă un rol important în alegerea modelului.

Pentru un apartament de aproximativ 60 mp, costul total estimativ se ridică la circa 9000 de lei. Din această sumă, centrala în sine costă în jur de 4000 de lei, dar poate ajunge și la 6000 de lei (prețul variază în funcție de model, caracteristici și capacitate), la care se adaugă cheltuielile pentru instalarea centralei și a întregului sistem de încălzire. Suma finală depinde dacă și instalația trebuie refăcută sau funcționează în continuare.

Manopera depinde și ea de mai mulți factori. Dacă este vorba despre o firmă specializată, angajații care instalează centrala vor asigura și conectarea ei la rețeaua de apă și gaze, se vor asigura că funcționează corect și vor face o primă revizie tehnică. Pentru aceste servicii, firma poate percepe câteva sute de lei, până la 1000 sau mai mult, în funcție de complexitatea serviciilor oferite.

Când trebuie înlocuită o centrală termică

În general, o centrală termică se înlocuiește după 12-14 ani de utilizare, deși defecțiunile pot apărea începând cu 7-8 ani. În aceste cazuri, costurile de reparație și creșterea consumului energetic fac înlocuirea mai avantajoasă decât reparația.

În prezent, există două tipuri principale de centrale termice disponibile pentru locuințe: centralele convenționale și cele care funcționează prin condensare. Cele convenționale sunt mai accesibile ca preț, dar cele în condensare, deși mai costisitoare, pot fi mai eficiente pe termen lung. Costurile de întreținere variază în funcție de modelul ales.

O nouă taxă pentru cei care au centrale de apartament

Începând din această iarnă, românii care locuiesc la bloc și au centrale termice vor fi obligați să plătească o nouă taxă. Decizia a fost luată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și se aplică tuturor proprietarilor de apartamente cu centrale termice, indiferent dacă și-au izolat locuințele sau nu.

Conform noilor reglementări, locatarii cu centrale termice vor trebui să contribuie financiar pentru căldura emanată de conductele care traversează apartamentele lor, chiar dacă nu sunt conectați la rețeaua centralizată de încălzire.

Noua taxă va afecta toți locatarii din blocurile cu sisteme termice comune, inclusiv pe cei care și-au izolat locuințele. Reglementarea este prevăzută de Ordinul nr. 7 din 20 martie 2024 și se bazează pe redistribuirea consumului de energie termică între locatarii clădirilor de tip condominiu.

Potrivit articolului 15 din Regulament, ”cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, va fi achitată de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”. Astfel, măsura se aplică atât locuințelor, cât și spațiilor comerciale din blocuri.

Parteneri
Cine a prins buchetul de mireasă la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
Redactia.ro
Sucul bogat în vitamina A care te va ajuta să scapi complet de petele de pe față
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Unica.ro
Modificare în legea circulației. Decizia îi vizează pe toți șoferii
EVZ.ro
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de la Națională față de femeia cu care n-a mai vorbit de 5 ani
Spynews
Elena Udrea l-a fermecat. S-a aflat acum adevărul despre Băsescu și blonda de la Cotroceni
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
DECIZIE FINALĂ privind SCHENGEN! Anunțul MOMENTULUI pentru ROMÂNIA
Mediaflux
Anamaria Prodan, dezvăluiri cu lacrimi în ochi. Cum i-a răspuns lui Laurențiu Reghecampf după declarațiile controversate făcute de antrenor zilele trecute
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro