06 oct. 2024 | 19:30

Cât costă să îți faci o casă în 2024. Suma pe care trebuie să scoți din buzunar pentru o locuință cu 3 camere

Utile
Cât costă să îți faci o casă în 2024. Suma pe care trebuie să scoți din buzunar pentru o locuință cu 3 camere
Cât costă să îți faci o casă în 2022. Suma pe care trebuie să scoți din buzunar pentru o locuință cu trei camere

Cât costă să îți faci o casă în 2024? Această întrebare este pe buzele tuturor, mai ales că prețurile au explodat în ultimele luni. După perioada de pandemie, tot mai mulți români au început să se gândească la cumpărarea unei proprietăți mai bine adaptate la nevoile personale, fie că ar fi vorba de un apartament mult mai spațios sau, de ce nu, chiar de o casă. Dacă și tu te numeri printre persoanele care visează să aibă o grădină imensă, cu siguranță te-ai întrebat cât costă să îți construiești o casă în 2024.

Cât costă să îți faci o casă în 2024

Construirea unei case în 2024 poate implica costuri semnificative, influențate de mai mulți factori precum localizarea, materialele folosite, mărimea casei și stilul de construcție. O locuință cu trei camere, considerată de multe familii o alegere practică, poate să implice o investiție considerabilă, în special din cauza fluctuațiilor de prețuri pentru materiale și forță de muncă.

Costul mediu pentru construirea unei case variază în funcție de mai multe criterii, dar în 2024, se poate estima între 1.000 și 1.500 de euro pe metru pătrat construit, în funcție de calitatea materialelor și complexitatea designului. Aceasta include atât materialele de construcție, cât și manopera.

De exemplu, pentru o casă cu trei camere, care ar avea în jur de 100-120 de metri pătrați construiți, costurile totale ar putea varia între 100.000 și 180.000 de euro, în funcție de preferințele proprietarilor și de alte considerente precum fundația, izolația și echipamentele utilizate.

Materialele de construcție

Prețurile pentru materialele de construcție s-au stabilizat oarecum în 2024, după câțiva ani de creșteri cauzate de pandemie și crizele economice. Totuși, materialele de bază, cum ar fi cimentul, fierul, lemnul și alte componente esențiale, pot încă să varieze semnificativ în funcție de aprovizionarea globală și condițiile economice.

Cărămida și betonul – O mare parte din structura unei case este realizată din aceste materiale. Betonul este folosit pentru fundație, iar cărămida pentru pereți, costurile fiind estimate la 80-100 de euro pe metru pătrat pentru beton și în jur de 50-70 de euro pentru cărămizi.

Izolația – Izolarea termică și fonică este esențială pentru orice casă modernă, iar materialele izolatoare pot costa între 15 și 30 de euro pe metru pătrat, în funcție de tipul folosit (polistiren, vată minerală etc.).

Acoperișul – Acesta poate costa în jur de 50-100 de euro pe metru pătrat, în funcție de materialul ales (țiglă, tablă, șindrilă bituminoasă).

Pe lângă materialele de bază, alte cheltuieli importante includ:

Fundația – În funcție de sol și condițiile de teren, costurile pentru fundație pot să fie mai mari sau mai mici, dar în medie, acestea sunt estimate la 10-20% din costul total al construcției.

Instalațiile sanitare și electrice – Acestea pot adăuga încă 10-15.000 de euro la buget, în funcție de complexitatea sistemelor și de preferințele pentru echipamente de calitate.

Finisaje interioare – Costurile pentru finisaje (gresie, faianță, parchet) și mobilier pot să varieze mult, dar în general, acestea pot adăuga între 20.000 și 40.000 de euro la costul total. Finisajele de lux, evident, vor crește considerabil costurile.

Mână de lucru

Costurile pentru manoperă s-au menținut ridicate și în 2024, din cauza cererii ridicate de muncitori calificați și a scăderii numărului de persoane dispuse să lucreze în construcții. Pentru a avea o casă construită corect, cu respectarea tuturor normelor și standardelor, manopera poate reprezenta între 30-40% din costul total al construcției.

Autorizări și taxe

Un alt aspect important care influențează bugetul sunt costurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție, studiilor geotehnice și altele. În general, acestea pot ajunge la aproximativ 5-10% din valoarea totală a construcției.

Cost total estimat

Pentru o casă cu trei camere de aproximativ 100-120 metri pătrați, luând în considerare materialele, manopera și toate costurile suplimentare, suma totală ar putea varia între 100.000 și 180.000 de euro în 2024. Aceasta reprezintă o investiție considerabilă, dar prețul reflectă și cerințele ridicate în materie de calitate și confort pentru o locuință modernă.

Construirea unei case presupune, așadar, planificare financiară atentă și luarea în considerare a tuturor aspectelor, de la prețurile materialelor până la calitatea execuției. În funcție de alegeri și de compromisurile pe care proprietarul este dispus să le facă, suma finală poate varia semnificativ, dar în 2024, bugetul estimat pentru o locuință de trei camere este destul de ridicat.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Zodiile care vor avea o săptămână de vis! Scapă în sfârșit dintr-o relație toxică
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Se schimbă regulile pentru șoferi. Ce trebuie să facă pe drumurile naționale
EVZ.ro
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews
L-au eliminat! Victorie totală pentru Putin. A scăpat de marele său dușman
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
RĂZBOIUL s-a EXTINS! CAPITALA este SUB ASEDIU
Mediaflux
Cum a arătat tortul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Noi imagini exclusive de la petrecere / VIDEO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro