Cât costă repartitoarele pentru calorifere. Legea te obligă să le pui de anul acesta

de: Ștefan R. Apostol
09 07. 2021

Plecând de la ideea unui proiect, și anume „Creșterea eficienței energetice în sistemul de termoficare din orașe”, Camera Deputaților a votat o nouă lege. Conform acesteia, românii sunt obligați până la finele lui 2021 să-și monteze repartitoare de căldură. Prin neconformarea în fața acestei decizii, românii riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Proiect de eficientizare a termoficării în România

Noua lege aprobată de Camera Deputaților, privind aceste repartitoare de căldură, vine în completarea proiectului de eficientizare a sistemelor de termoficare din orașele României. Acest proiect va fi realizat în conformitate cu „Programul Operațional Infrastructură Mare 014–2020, Axa prioritară 7 – Creșterea eficienței energetice în sistemul de termoficare din orașele selectate”. Ca parte din acest proiect se află și obiectivul „Creșterea eficienței sistemului de termoficare București ”.

Proiectul vizează îmbunătățirea eficienței energetice a unei porțiuni din sistemul de termoficare București, precum și a nivelului de servicii furnizate gospodăriilor. Principalele rezultate includ economiile de energie în consumul final, în principal datorită pierderilor reduse în rețeaua de termoficare.

Proiectul se bazează pe ajutorul pentru investiții vizează reabilitarea „rețelei de transport”, rețeaua de apă caldă a sistemului de termoficare eficientă din punct de vedere energetic din zona urbană a Bucureștiului, care deservește aproximativ 1.200.000 de locuitori. În special, ajutorul nu se referă la facilitățile de producție, ci doar la actualizarea rețelei. Proiectul va fi aplicat și în celelalte mari orașe din România

Sistemul de termoficare București este cel mai mare ca mărime din UE și al doilea ca mărime din lume, acoperind aproximativ 472 km de canale termice, mai exact 944 km conducte termice, pentru sistemul de transport și 700 km de conducte termice, găzduind aproximativ 2 800 km conducte pentru sistemul de distribuție.

Românii obligați să monteze repartitoare de căldură

Legea, care a intrat deja în vigoare, îi obligă pe românii care locuiesc la bloc, fie în București, fie în celelalte orașe din țară, să-și monteze aceste repartitoare de căldură. Prin această modalitate, se spune în justificarea legii, se vor putea știi exact care sunt parametrii din sistemele de termoficare și cum se vor putea optimiza. Legea spune clar:

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”

Problema este, conform specialiștilor, că această obligativitate de montare a acestor repartitoare de căldură nu va rezolva problema eficientizării sistemelor de termoficare. Pe de altă parte, termenul de 31 decembrie 2021, este unul foarte scurt, mai spun specialiștii, iar costurile deloc neglijabile.

„Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen aşa de scurt să se realizeze o lucrare aşa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda preţurile.

În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanţa respectivei forme de energie şi se face risipă”, a declarat pentru Digi24 Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Cât ne costă să montăm repartitoarele de căldură

Aici este o problemă, având în vedere că aceste repartitoare de căldură vor trebui montate la toate caloriferele existente în locuință. Astfel că, prețurile variază în funcție de tipul de calorifere și de numărul de camere ale apartamentului, după cum urmează:

  • garsonieră – între 70 şi 100 de lei,
  • apartament de două camere –  între 280 şi 400 lei,
  • apartament de patru camere –  peste 500 de lei.

 

În cazul în care nu ne conformăm și nu montăm aceste repartitoare de căldură până la 31 decembrie 2021, legea spune clar că suntem pasibili de plata unei amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.