Cât costă o zi pe litoralul românesc pentru doi adulți și un copil, în iulie 2023. Calculul exact făcut de o familie

de: Ștefan R. Apostol
20 07. 2023

Mai sunt aproximativ două luni și jumătate până la finalul sezonului estival din acest an, iar prețurile nu mai sunt așa cum au fost în prima parte. Cu alte cuvinte pe litoralul românesc, de la 1 iulie, majoritatea au fost majorate. Dar, cu toate astea, o familie a decis să afle cât costă o zi pe litoralul românesc pentru doi adulți și un copil, în iulie 2023. Citește mai departe și află detalile.

Prețuri mari, servicii slabe, pe litoralul românesc

Deși mirajul stațiunilor de pe litoralul românesc a cuprins pe toată lumea în ultimii ani, dacă ar fi să punem în balanță prețurile contra serviciile oferite, nu întotdeauna există o egalitate. Nu de puține ori turiștii români au plătit mult pentru servicii nu în totalitate bune.

Vezi și: Prețurile au luat-o razna pe litoralul românesc. Cât costă o cameră la un hotel de 4 stele

Dar, cu toate aceste aspecte, nici anul 2023 nu a dus lipsă de turiști. Conform celor mai recente date, în ultimul weekend au fost peste 120.000 de turiști în Eforie Nord, Neptun sau Costinești, deși prețurile erau majorate de la 1 iulie cu cel puțin 15-30%.

Așa se face că o famile de români împărtășește pe Youtube experiențele trăite în diferite vacanțe sau concedii, iar acum au ales litoralul românesc pentru a se relaxa, dar și pentru a le oferi oamenilor detalii cu privire la plaje, mâncare și prețuri. Iată cât costă o zi pe litoralul românesc pentru doi adulți și un copil, în iulie 2023 și ce activități poți avea.

Cât costă o zi pe litoralul românesc pentru doi adulți și un copil, în iulie 2023

În ultimii ani, cu precădere pe platforma Youtube, au apărut așa-numitele vlogg-uri de călătorie, majoritatea dintre ele prezentând prin prisma personală a creatorilor experiențele din diferite zone din lume. Parte dintre acești creatori de conținut turistic sunt și români, iar unul dintre ei a prezentat recent experiența sa, alături de familie pe litoraluil românesc în sezonul estival 2023, chiar în luna iulie.

Vezi și: Cât a ajuns să coste o ciorbă la restaurantele de pe litoralul românesc, în iunie 2023. Preţurile nu sunt deloc mici

Pentru început, așa cum povestește românul, nu au ales o stațiune anume, ci s-au hotărât să se cazeze în Constanța și, ulterior, să viziteze plaja din zona orașului, care este destul de mare, după cum bine se știe.Conform celor relatate, au ales ca loc de relaxare plaja Modern din Constanța, de altfel locul unde de curând s-a încheiat și celebrul festival al verii, ”Neversea”:

Foarte aproape de noi e plaja Modern, nu am mai fost aici, am zis să vedem ce prețuri sunt. Cumva aici e centrul istoric al Constanței. Plaja are câțiva kilometri și multe sunt private.”, povestește turistul nostru.

Plaja Modern: aici a avut loc ”Neversea” (foto ”Valize vesele”)

Odată ajunși în dreptul plajei, așa cum se poate observa, plaja era încă ocupată de schele și echipamentele folosite în cadrul festivalului care tocmai s-a încheiat. Dar familia noastră a ales un loc ceva mai îndepărtat, unde rapid aveau să afle și cât costă o zi pe litoralul românesc pentru doi adulți și un copil, în iulie 2023:

”Plaja are câțiva kilometri și multe sunt private. Fiecare plajă are câte o alee din lemn, ca multe altele, dar oricum alegem Anchor beach, avem zonă de șezlonguri, avem cum să punem și cearceafuri. Aici e și aproape de casă, să vedem, preț șezlong 35 de lei, pare un preț cinstit după părerea mea. 35 lei și îl putem folosi toată ziua.

Merg până la bar să vedem ce prețuri sunt, am luat două băuturi, o limonadă și un frappe, 23 de lei frappe-ul și 20 lei limonada. E foarte curat până acum, văd. Cum am zis, e și zonă pentru cearceafuri și e destul de mare zona, și vedem că sunt oameni care adună gunoaiele, lucru foarte important.

Nisipul e foarte fin și nu sunt nici așa multe scoici, din păcate sunt multe mucuri de țigară, deși nu e așa greu să le arunce la gunoi, nu să le îngroape în nisip.”, mai spune turistul nostru.

Vezi și: Drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea. Puțini cunosc de unde vine numele locului

Care a fost calculul făcut pe plajă

Așa cum spuneam, în această perioadă prețurile au fost majorate în mai toate stațiunile de pe litoralul românesc, așa că nu i-a surprins să constate cam care sunt prețurile de pe plaja orașului Constanța:

”Pentru o familie cu copii ești în siguranță că apa nu e chiar foarte mare. E o atmosferă faină, de vacanță, deci 12 lei 10 gogoși și două toping-uri. Mi-am luat și o apă, deci gogoșile și apa 20 lei.

La prânz am comandat de mâncare la cazare și am plătit 72 de lei pe două pizza, livrată la domiciliu. Lui Răzvan (cel mic) i-am luat o porție de orez cu legume 18 lei.

Acum ne-am întors după amiază dar nu mai avem aceleași șezlonguri că s-au ocupat, am găsit altele mai în spate, e bine că nu le-am mai plătit oricum. Mi-am luat o bere la 10 lei la doză, am fost surprins să dau atât pe o bere.”

Prețuri relativ mari la terasele din Piața Ovidiu

După câteva ore petrecute pe plaja din Constanța, familia noastră a decis că este un bun moment să vizitez și Cazinoul din Constanța, încă aflat în renovare. Dar, după atâta agitație pe plaje, li s-a cam făcut foame, așa că au ajuns la una din terasele din celebra Piața Ovidiu, unde au constata că și aici prețurile au fost ceva mai mari:

”Am venit să vedem și Cazinoul Constanța pe seară, merită o plimbare pe faleza cazinoului. Am părăsit faleza cazinoului și am venit către Piața Ovidiu ca să mâncăm, o terasă Museum of House, mi-am luat un wrap cu pui.

Andreea și-a luat mămăligă cu pulpe dezosate de pui, o bere și o apă și am plătit 131 de lei, cu tot cu tips, mi se pare un preț bun.”

Vezi și: Câți bani costă o noapte de cazare all-inclusive în hotelurile de pe litoral. Prețurile au luat-o razna

Calculul exact făcut pentru o familie. ”Mie mi se pare un buget mediu”

La final, au făcut și calculul exact pentru o zi petrecută pe plaja din Constanța și la una din terasele de aici, iar rezultatul este că:

Deci cât cheltuie o familie o zi la mare, dar fără cazare, așa că avem pe plajă un total de 143 de lei, cu tot cu șezlonguri, băuturile și gogoșile.

Prânzul a costat 90 lei iar cina de aici 131 de lei și niște fructe de 21 de lei, deci un total de 384 de lei am cheltuit noi astăzi.

Mie mi se pare un buget mediu, ne așteptam, noi am cheltuit chibzuit, o chestie medie.”, este calculul exact făcut de familie pentru o zi pe litoralul românesc.

Dacă vrei să afli mai multe, poți urmări materialul aici, ca atunci când te decizi să mergi la Marea Neagră să știi cam ce buget ai nevoie.