Cât costă o porție de mici la localul lui Constantin Enceanu, de 1 Mai. Rețeta secretă de mititei a bucătarului Petrișor Tănase EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
01 05. 2023

Constantin Enceanu, vestitul solist de muzică populară, care este și patronul unui local, din orașul Filiași, Jud. Dolj, se află în așteptarea clienților, pentru a sărbători, împreună, 1 Mai. Artistul ne-a spus cât costă un meniu, pentru această zi cu tradiție, în care românii se răsfață cu mici, cartofi prăjiți și bere.
Iar vestitul bucătar Petrișor Tănase ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Playtech Știri, rețeta sa secretă de mici.

Cât costă micii, de 1 Mai, la localul lui Constantin Enceanu

Solistul de muzică populară Constantin Enceanu a pregătit, din timp, petrecerea de azi, de 1 Mai, care va avea loc la restaurantul său din orașul Filiași, jud. Dolj, local cu 150 de locuri, dar și cu o zonă de evenimente și de joacă, pentru copii, în care a investit aproape 100.000 de euro:

”Avem mici, tot timpul, dar și azi, la prețul de 28 de lei porția de 550 de grame, cu 4 mici, lipie, cartofi prăjiți pai și muștar. Îi așteptăm pe clienți, suntem, aici, pe baricade, cu mici și cu bere!”, ne-a spus el, pentru Playtech Știri.

Cum petrecea Constantin Enceanu, de 1 Mai, în anii comunismului: ”Mergeam cu toții la pădure!”

Solistul de muzică populară Constantin Enceanu ne-a mai povestit și cum petrecea, în anii comunismului, în această zi importantă:

”De 1 Mai, înainte de 1989, mergeam cu toții la pădure, nu prea am prins să cânt, pentru că, pe atunci, lucram la fabrică, la transformatoare, am fost chiar și lăcătuș mecanic, vreo 6 luni. Asta m-a ajutat să știu să pilesc, să construiesc, nu mi-e rușine să spun că știu să dau și cu sapa. Munca te ține în formă, merg și cu bicicleta, fac adesea drumul spre vie și spre restaurant. Merg cu bicicleta încă de la 3 luni după operația la genunchi, din decembrie 2022”.

Ingredientele secrete ale maestrului bucătar Petrișor Tănase

Maestrul bucătar Petrișor Tănase, gazda unei emisiuni culinare, de la Digi 24, ne oferă rețeta sa secretă de mici, în care adaugă și câteva ingrediente, în plus, față de rețeta clasică:

”Pentru niște mici perfecți e bine să punem în compoziția cumpărată deja din magazin și puțin chimen pisat, dar și cuișoare pisate. Pe jar, trebuie să îi lăsăm 2-3 minute, pe o parte, după care se rotesc, ușor, pe toate părțile, pe grătarul încins. Frigerea lor nu trebuie să dureze mai mult de maximum 7-8-10 minute, micii trebuie să fie suculenți în interior, nu uscați. Ca să verificăm dacă sunt gata, îi încercăm cu o lingură, când încep să sară pe grătar sunt făcuți”.

”Micii preparați acasă ajung la jumătate de preț, la 2,5 lei bucata”

Petrișor Tănase ne învață și cum să nu facem gaură în buget, de 1 Mai, când suntem tentați să cumpărăm mici gata preparați, și, care, în Piața Obor, au ajuns la prețul de 5, chiar și de 6 lei bucata. Iată cum să reducem la jumătate prețul pentru masa de ”Ziua Muncii”:

”Micul a ajuns la prețul de peste 5 lei, deși, în anii comunismului, era cam 1 leu bucata. Dar, deh, după 1989, mulți au vrut să avem democrație, deși e doar o bătaie de joc. Salariile sunt mici iar, raportat la salariile din ziua de azi, prețul unui mic este extrem de mare, mai ales pentru pensionari. Dar, gospodinele pot prepara micii și acasă.

Costă 25 de lei kilogramul de carne de porc, trebuie să fie puțin mai grasă, ne mai costă ceva și ingredientele, căci trebuie să punem în compoziție usturoi, chimen, cimbru, cuișoare, sare, usturoi, un pic de bicarbonat, plus apă minerală sau sifon. Se amestecă bine toate și se lasă la macerat, de preferat o seară, ca să iasă mai buni micii.

Astfel, un mic de 50 de grame, preparat acasă, ajunge la prețul de cost de 2,5 lei. Din păcate, unii mici din piață au și acea substanță proteică, praful acela care se bagă în interior, au și proteină vegetală și proteină animală, și nu sunt la fel de sănătoși. Prin urmare, ce este preparat acasă e cu mult mai sănătos. La mulți ani, tuturor, de 1 Mai!”, ne-a mai spus el, exclusiv pentru Playtech Știri.