Cât costă o pâine și 1 litru de ulei în România. Cele mai mari prețuri din ultimii 18 ani

de: Cezar Andrei
17 02. 2022

Scumpirile la gaze și energie electrică au produs un efect de domino în piața alimentară din România. Prețul produselor de bază s-a majorat simțitor ajungând la maximul ultimilor 18 ani. Iar veștile proaste nu se opresc aici. Specialiștii preconizează că până la finalul anului alimentele vor continua să se scumpească.

Pâinea și uleiul au cele mai mari prețuri din ultimii 18 ani

Traiul românilor s-a complicat foarte mult în ultima perioadă din cauza scumpirilor exagerate la utilități care au produs inevitabil și o majorare a prețurilor la celelalte produse. Combustibilul a ajuns și el la un preț record, iar alimentele nu aveau cum să rămână la costul din urmă cu câteva luni.

O frazelă costă acum 3 lei, iar litrul de ulei poate fi cumpărat cu 10 lei, cele mai mari prețuri la alimente din 2004 încoace.

Patronatele din industria morăritului și al panificației trag un semnal de alarmă și spun că aceste scumpiri nu se vor opri aici.

Anul trecut, am avut cea mai mare recoltă de grâu din istoria României! 11,3 milioane tone, o creștere de 40% față de anul anterior. În același timp, s-a înregistrat și cel mai mare preț (al grâului, n.r.). În anul 2020, a fost și secetă și s-a înregistrat cea mai mică recoltă de grâu. Estimez că în ultimele șase luni pâinea s-a scumpit în medie cu 23%, este o estimare a mea, unii au scumpit cu mai mult, alții cu mai puțin”, a declarat marți, pentru Ziare.com Aurel Popescu.

Alimentele nu s-au scumpit din cauza panedmiei, ci a creșterii prețurilor la gaze și energie electrică

Dacă mulți s-ar fi gândit că aceste majorări de prețuri vin ca o consecință a efectelor pandemiei, Aurel Popescu vine să contrazică această teorie și spune că prețurile alimentelor s-au mărit exclusiv din cauza scumpirilor la utilități.

Nu e pandemia de vină. Ci din cauza scumpirii energiei electrice, chiar și de cinci ori, a gazelor, de zece ori. S-a scumpit și materia primă. Tona de grâu este acum 1.400 lei, față de 750 lei în luna iulie 2021. Nu pot să estimez ce se va întâmpla. Probabil va mai crește”, a spus Aurel Popescu.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), printre mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult se numără uleiul comestibil (cu 28,17% în noiembrie faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,31% faţă de octombrie 2021), uleiul, slănina şi grăsimile (cu 25,39% faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,25% faţă de octombrie 2021).

Și cum o veste rea nu vine niciodată singură, fermierii români vor fi loviți unde îi doare mai tare: la producție. Se preconizează că anul acesta agricultura va fi la pământ din cauza secetei. Temperaturile și cu 10-15 grade mai mari înregistrate la noi în țară în miez de iarnă vor afecta considerabil producția de materie primă.