Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate
Românii care se apropie de vârsta de pensionare dar nu au cotizat suficient mai pot cumpăra vechime și în acest an, conform OUG 163/2020. Așadar, cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate.
Nu ai contribuția necesară pentru ieșirea la pensie? Cât costă un an de vechime în muncă
Românii care trebuie să iasă la pensie dar nu au cotizarea minimă la sistemul de pensii mai pot cumpăra vechime și în acest an.
Un calcul simplu va arăta fiecăruia care este suma pe care trebuie să o plătească pentru a-și asigura pensia.
Cum se face calculul pentru o lună
În acest fel, pentru o lună de vechime în muncă se face următorul calcul: 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și se obţine 750 lei.
Astfel, dacă cineva are nevoie de 12 luni de cotizare la fondul de pensii, un calcul simplu arată astfel: 12 luni x 750 de lei și rezultă 9.000 lei.
Ce spune șeful Casei de Pensii
„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari.
Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.
Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.
Câți români și-au cumpărat vechime în muncă
Până acum, conform declarațiilor lui Daniel Baciu, peste 25.000 de persoane asigurate au cumpărat vechime în muncă, iar valoarea contractelor încheiate se ridică la 335 de milioane de lei.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.