Cât costă o centrală pe lemne. Avantajele de care trebuie să ştie românii

Cât costă o centrală pe lemne. Avantajele de care trebuie să ştie românii
Cât costă o centrală pe lemne: detalii pentru toți românii.

Cu siguranță românii se întreabă în această perioadă cât costă o centrală pe lemne. Majoritatea dintre ei caută soluții pentru economia din dreptul facturilor de încălzire. Valul de scumpiri i-a făcut pe toți să ia în considerare diverse calorifere pentru iarna grea care urmează. Experții susțin că românii trebuie să își îndrepte privirea spre o centrală pe lemne cu 5 elemenți/calorifere. Aceasta este mai eficientă decât cazanele pe cărbune, gaz sau petrol. Cât costă o centrală pe lemne, ce semnifică numărul de calorifere, care sunt elementele recomandate și care este opțiunea bună în funcție de locuința ta?

Cât costă o centrală pe lemne: avantaje

Majoritatea românilor abia mai țin pasul cu scumpirile, iar sezonul rece vine cu alte bătăi de cap. Mulți dintre ei și-au schimbat obiceiurile și vor să găsească diverse trucuri pentru a face economie pe cât de mult posibil. Specialiștii recomandă în sensul acesta o centrală pe lemne cu 5 elemenți/calorifere.

Desigur că întrebarea pe buzele tuturor este: cât costă o centrală pe lemne. Experții susțin că prețul mediu al unui astfel de aparat este cuprins între 5.000 lei și 15.000 lei, iar instalarea va dura aproximativ 3 zile de lucru. Aceasta este mai eficientă decât cazanele pe cărbune, gaz sau petrol.

Românii care doresc să aleagă această metodă de încălzire pentru sezonul rece trebuie să facă o inspecție înainte de instalare. În modul acesta pot afla dacă există probleme de evacuare sau nu.

Cât costă centrala pe lemne: ce putere are?

Cazanele sunt formate din elemenți de font, iar numărul lor determină puterea centralei. Un număr mai mare de elemenți crește această putere care se măsoară în kW. Centralele mai mici sunt recomandate pentru spații mai mici precum: garsoniere, birouri sau apartamente mici ori case de vacanță.

Opțiunea cea mai bună pentru casă este cu siguranță o centrală mare cu mulți elemenți. Mai exact, un cazan cu 2-4 elemenți încălzește până la aproximativ 100 m² cu o putere de aproximativ 15.000 de W(15kW). La o suprafață dublă, se recomandă un cazan cu 5 elemenți și un aparat cu puterea de aproximativ 30 kW.

Experții susțin că centrala pe lemne este cea mai bună variantă pentru încălzire cu toate că nu mulți oameni sunt încântați de cât costă. Prețul unui cazan cu o putere de 15 kW pleacă de la aproximativ 3.000 de lei. Suma minimă pe care trebuie să o scoată din buzunare doritorii pentru o centrală de 30kW pornește de la 6.000 de lei și poate depăși 30.000 de lei.

  • Calculează caloriferele în funcție de suprafață

Pentru o suprafață de aproximativ 100 m² ai nevoie de :

-5 x calorifere de 600 mm x 1000 mm sau
-2 x calorifere de 600 mm x 2000 mm .

Varianta cea mai bună pentru centrală

Deși mulți sunt speriați de cât costă o centrală pe lemne, aceasta este o investiție foarte bună pentru sezonul rece. O să reușești pe altă parte să economisești până la 60% din facturile anuale de încălzire. Instalarea unui cazan nu durează mai mult de trei zile și poate să încălzească o locuință mare.

Poți să folosești drept combustibil și surse regenerabile, pe lângă bușteni. Mai exact, poți să arzi și: paleți, așchii sau orice materiale fabricate din rumeguș, scoarță sau alte derivate din lemn.