Cât costă ITP-ul în 2023. Ce acte sunt necesare și ce valabilitate are
Este obligatoriu ca inspecția tehnică periodică să fie valabilă pentru orice autoturism care circulă pe drumurile din România. În caz contrar, amenzile sunt foarte mari. Cât costă ITP-ul în 2023, ce acte sunt necesare și cât este valabil odată ce este efectuat, aflați în rândurile următoare.
Cât costă ITP-ul în 2023?
Prețuri pentru efectuarea inspecției tehnice periodice nu este unul foarte mare, având în vedere că amenzile sunt mult mai mari dacă circulăm fără aceasta valabilă. Acestea se situează între 110 și 200 de lei, în funcție de service-ul unde ați ales să efectuați ITP-ul și tipul de mașină.
De exemplu, prețul pentru efectuarea ITP-ului pentru o mașină pe diesel este mai mare, de regulă, față de una pe benzină sau GPL. Aici, prețurile se situează între 120 și 150 de lei.
Pe de cealaltă parte, prețul pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a unui autobuz, unei autoutilitare sau al unui autoturism 4×4 poate ajunge și la 200 de lei. ITP-ul este mai ieftin în cazul motocicletelor sau mopedelor, în jur de 80-100 de lei.
Acte necesare pentru efectuarea ITP-ului
Înainte de a vă porni spre o stație ITP, este bine să aveți toate actele necesare. Nu este o listă mare, însă trebuie prezentate obligatoriu înainte de a se efectua inspecția tehnică periodică. Iată care sunt actele necesare:
- Certificatul de înmatriculare a autovehiculului;
- Polița RCA valabilă la data inspecției;
- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV);
- Actul dumneavoastră de identitate.
Citește și: Anunț important pentru șoferii din România. Greșelile pentru care pot fi opriți în trafic de RAR
Cât este valabil ITP-ul odată ce a fost efectuat
La fel ca și prețurile, valabilitatea inspecției tehnice periodice variază în funcție de autovehicul. În acest caz, de vechime, de gabarit sau destinația de utilizare a acestuia.
Pentru mașinile noi, ITP-ul este valabil timp de 3 ani, iar termenul pentru efectuarea primei inspecții se calculează în funcție de data primei înmatriculări.
Pentru mașinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar 1 an, iar pentru autovehiculele care au mai puțin de 8 locuri, inspecția tehnică periodică este valabilă timp de 2 ani de zile.
De asemenea, mașinile destinate transportului de persoane în regim taxi și autovehiculele care au mai mult de 8 locuri au ITP-ul valabil 6 luni. Autovehiculele destinate transportului de mărfuri care au o greutate maximă de peste 3,5 tone au inspecția valabilă 1 an.
Motocicletele, mopedele sau autovehiculele cu 3 roți au ITP-ul valabil 2 ani, iar autovehiculele cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, cu o greutate care nu depășește 3,5 tone, au inspecția tehnică periodică valabilă timp de 1 an.
Situații în care nu treceți ITP-ul
Conform legii, puteți obține ITP-ul dacă mașina prezintă deficiențe minore. Cu toate acestea, în cazul deficiențelor majore, veți fi respins și obligați să reveniți cu problemele respective remediate.
Atunci când vorbim despre deficiențe majore ne referim la acele probleme ale care pot compromite siguranța vehiculului sau să aibă impact asupra mediului. De asemenea, deficiențe majore sunt și cele care îi pot pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic.
Înainte de a pleca spre stația ITP, este indicat să verificați dacă discurile și plăcuțele de frână au destul material de fricțiune, dacă sistemul de direcție este reglat corespunzător, dacă anvelopele corespund ca dimensiuni cu cele din CIV, să aveți toate luminile funcționale și să aveți pachetul legislativ obligatoriu, adică trusa de prim ajutor, stingător, vesta reflectorizantă și setul de triunghiuri reflectorizante.