Cât costă gramul de aur de 14 karate şi de 18 karate în 2023. Lista cu prețurile actualizate

de: Ionuț Vieru
18 08. 2023

Cât costă gramul de aur de 14 karate şi de 18 karate în 2023? Aurul a fost mereu unul dintre cele mai prețioase materiale din lume. Cel mai folosit este pentru bijuterii și monede, datorită strălucirii și rezistenței la coroziune. De asemenea, mulți oameni de afaceri investesc în aur.

Cât costă gramul de aur de 14 karate şi de 18 karate în 2023

Aurul este considerat un simbol al bogăției și luxul. De-a lungul timpul, prețul acestuia a fluctuat, în funcție de cerere și ofertă. În luna ianuarie a acestui an, casele de amanet ofereau pentru un gram de aur de 14 k în jur de 170 de lei. Potrivit BNR, tot la începutul anului, prețul a fost de 282 de lei pe gram.

În prezent, în luna august, casele de amanet oferă cam același preț pentru un gram de 14k, iar pentru 18k circa 230 de lei. În ceea ce privește cursul BNR din luna august, aurul valorează acum 276 de lei.

Specialiștii în domeniu sunt de părere că prețul aurul va crește până la 1.950 uncia în acest an. De acest lucru vor beneficia băncile care se ocupă cu împrumuturi în aur, deoarece acest lucru le-ar permite celor care solicită astfel de împrumuturi să obțină mai mulți bani pe bunurile lor.

Predicții preț aur 2023

Majoritatea analiștilor sunt de acord în ceea ce privește factorii care vor influența prețul aurului anul următor. Însă nu toți sunt de acord cu nivelul la care prețul aurului va ajunge în 2023.

T.D. Securities vede metalul prețios scăzând la 1.575 de dolari până în trimestrul anului 2023. De asemenea, Grupul bancar Australia și Noua Zeelandă sunt de părere că aurul va ajunge la 1.650 de dolari până la sfârșitul anului.

Citește și: Prețul aurului în România atinge un nou record. Câți lei a ajuns să coste un gram de aur

Analiștii de mărfuri de la Commerzbank se așteaptă ca Rezerva Federală să reducă dobânzile până la sfârșitul anului. Au mai precizat că, pe termen scurt, prețul aurul ar putea întâmpina dificultăți pe măsura ce investitorii se adaptează la o nouă majorare terminală a ratei de peste 5%.

„După ceea ce se așteaptă să fie ultima majorare a dobânzii în martie, va urma probabil o perioadă de rate neschimbate, înainte ca Fed să reducă din nou dobânda cheie spre sfârșitul anului 2023, având în vedere o economie slabă și o inflație mai scăzută. Pe de altă parte, Fed nu prevede încă acest lucru. De îndată ce Fed va adopta acest punct de vedere, prețul aurului ar trebui să crească din nou”, au declarat analiștii de la banca germană.

Curiozități despre aur

Cu toții știm că aurul are valoare monetară și simbolică, însă acesta este folosit și în electronică, cablaje electrice, medicină și multe alte domenii. Peste 90% din totalul aurului extras a fost în perioada „Goana după aur din California”.

O singură uncie de aur, adică circa 28 de grame, poate fi întinsă într-un fir de aur lung de aproximativ 8 kilometri. Totodată, aurul este cel mai maleabil element. O foaie de aur poate fi făcută atât de subțire încât devine transparentă.

Citește și: Satul din România unde aurul curge la propriu. Mulți nici nu au idee ce comoară se ascunde aici

Oceanele sunt cele mai mari rezerve de aur de pe Pământ. Acestea conțin de opt ori cantitatea totală de aur extrasă până în prezent. Cea mai mare monedă de aur a fost turnată de Monetăria din Perth în anul 2012. Cântărea o tonă și măsura 80 cm diametru.