Cât costă făina de greiere în România. Se vinde la suta de grame, preţul e colosal
În ultima vreme tot mai multă lume vorbește despre făina de greiere. Pulberea de greieri este rezultatul măcinării greierilor întregi și uscați în pulbere. Această pudră fină albă sau maronie, la fel ca făina de cereale, poate fi folosită pentru gătit și copt. Dar, pe cât de simplu pare ca proces de producție, pe-atât de scump este și se vinde la suta de grame. Așa că ne-am decis să aflăm cât costă făina de greiere în România, iar prețul este colosal.
Făina de greiere, sau noua frontieră alimentară care este deja aici
Ce zici de niște gândaci la micul dejun în această dimineață? Da, știm. Sună ca o glumă proastă. Dar făina de greiere și alte produse comestibile din insecte sunt departe de a fi o glumă, sunt așa-zisele produse Bio.
De fapt, aceste produse reprezintă soluții la o serie de probleme larg răspândite, de la penuria de alimente la nivel mondial până la digestia proastă, conform specialiștilor.
Deși această idee poate părea șocantă, utilizarea insectelor ca sursă de hrană nu este deloc un fenomen nou. În cele mai multe părți ale lumii, oamenii folosesc insectele ca hrană de generații întregi.
Putem urmări consumul de lăcuste și larve de gândaci încă din Grecia Antică și din vremurile biblice din Vechiul Testament. Iar în prezent, 2 miliarde de oameni încă mai consideră urnicile și lăcustele ca fiind un răspuns viabil la întrebarea „Ce avem la cină?”.
Făina de greiere are foarte puțin gust. În orice caz, adaugă o aromă ușor pământie, de nucă, pe care abia dacă o vei observa. În 2014, experții de la Consumer Reports au testat gustul unei varietăți de produse cu proteine de greier, inclusiv batoane, gustări și prăjituri.
Verdictul lor a fost că nu am avea nici cea mai mică idee că mâncăm greieri. Gustul produselor a variat, dar niciunul dintre ele nu a fost în niciun fel dezgustător. Și, în timp ce alimentele cresc pe câmp, insectele trăiesc în intimitate cu ele.
Este imposibil să recoltezi culturile fără ca insectele să fie amestecate cu ele. Din acest motiv, anumite organisme internaționale permit prezența unei anumite cantități de insecte în alimentele noastre.
Are mai multe proteine decât orice alt produs
Așa cum spuneam la început, acest produs Bio, făina de greiere, sau pulberea de greieri, se obține prin măcinarea greierilor întregi și uscați, iar rezultatul este un aliment cu proteine integrale.
Uneori este folosită ca pudră proteică în smoothie-uri sau pentru a face batoane proteice. De asemenea, poate fi înlocuită cu 25% din făină în orice rețetă. Este un adaos ușor de adăugat la o varietate de alimente, inclusiv prăjituri, și chiar salate.
Dar, bineînțeles, proteinele nu sunt singurele substanțe nutritive de care aveți nevoie. Pentru a funcționa la capacitate maximă, organismul are nevoie de o rețea complexă de vitamine și nutrienți, așa că, 100 de grame de pulbere de greieri asigură:
- De două ori mai multe proteine decât carnea de vită
- De 4 ori mai mult fier decât spanacul
- Aproape de 10 ori mai multă vitamina B12 decât carnea de vită sau somonul
- De 9 ori mai multe Omega decât somonul
- Mai mult calciu decât laptele
Vezi și: Alimentul inedit care a apărut în România. Cât costă 100 de grame, prețul este uriaș
Cât costă suta de grame în România
Aceste produse, inevitabil, au apărut și pe piața românească, iar comercianții o vând la suta de grame, asta însemnând, clar, un preț pe măsură. Ne-am interesat de curiozitate și am aflat cât costă făina de greiere în România, iar unul din comercianții care vând acest produs Bio spune că îl vinde cu 96,25 de lei suta de grame, asta însemnând că un kilogram de făină de greiere costă 962 de lei.
Prețul chiar și pentru o sută de grame, este unul extrem de mare, dar culmea este, mai spune același comerciant, că lumea a început să fie interesată de acest produs și să-l și cumpere.
Ca fapt divers, în octombrie 2022, dimensiunea pieței globale pentru acest gen de produse a fost estimată la 330,36 milioane de dolari și se preconizează că va ajunge la 374,40 milioane dolari până în 2028.