Cât costă 1 kg de șorici înainte de Crăciun. Românii au crezut că nu văd bine, puțini și-l mai pot permite
Nici gustarea preferată a românilor, nelipsită de pe platourile pregătite pentru mesele de sărbători, nu a fost ferită de valul de scumpiri. Clienții carmangeriilor au avut parte de o surpriză neplăcută când au văzut cât costă un 1 kg de șorici înainte de Crăciun.
Prețuri tot mai mari în piețe și magazine: Cât costă 1 kg de șorici înainte de Crăciun
În acest an, românii se pregătesc să adauge șoriciul pe lista delicateselor pe care le vor pune pe masa de Crăciun. În condițiile în care în carmengerii ajung cantități tot mai mici, prețurile au explodat, 1 kg de șorici poate costa și de trei ori mai mult decât un kilogram de carne.
Luna decembrie este luna sărbătorilor, a meselor în familie, vizitelor și surprizelor. Pentru gospodinele din toată țara, zilele de dinaintea Crăciunului sunt dedicate pregătirilor. Cu listele de cumpărături finalizate, românii iau cu asalt magazinele.
Produsul vedetă al acestor săptămâni este, fără doar și poate, carnea de porc, însă pe lista de cumpărături a multor clienți este și tradiționalul șorici.
Ce spun specialiștii din domeniu
Cererea este în creștere, în ciuda prețului piperat. Mulți români au avut parte de o surpriză neplăcută în momentul în care au aflat cât costă 1 kg de șorici înainte de Crăciun. Motivul, explică un proprietar de carmengerie, este cantitatea mică ce ajunge să fie pusă la vânzare.
„Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva”, a explicat acesta, potrivit stirileprotv.ro.
În piețe, prețurile pornesc de la 50-55 de lei per kilogram, însă pot ajunge și până la 80, chiar 90 de lei.
„Vârfurile de sezon sunt evident ultimele trei luni ale anului. Octombrie, noiembrie și decembrie. Și am niște cifre comparative cu anul trecut. Pentru octombrie și noiembrie sună mai mult decât bine pentru că e vorba de o cantitate dublă la vânzări.
Vârful de gamă și vedeta de pe platoul românesc rămâne șoriciul”, a precizat Claudia Moise, reprezentantul unui producător de carne de porc, pentru sursa citată.