Cât costă 1 kg de caș anul acesta. Prețurile au duduit din cauza secetei

de: Bișinicu Andreea
21 07. 2022

În vara anului 2022, prețurile pentru alimentele naturale au crescut extrem de mult, din cauza secetei din acest an. Un kilogram de caș a ajuns să coste mai mult decât carnea, spun clienții. Producătorii fac tot posibilul pentru a reuși să scoată un mic profit. Cât costă lactatele.

Cu cât s-au scumpit lactatele în 2022

Vara anului 2022 este una extrem de aridă, spun specialiștii, iar din acest motiv lactatele au devenit un adevărat lux pentru consumatori. Lipsa ploilor și temperaturile caniculare au afectat agricultura, în așa fel încât seceta a dus la scumpirea produselor naturale.

Păşunile sunt uscate, animalele au rămas fără mâncare, lucru care a afectat foarte mult producția de lapte, astfel încât brânzeturile au ajuns să fie mai scumpe decât carnea.

Fermierii își hrănesc animalele cu alimente verzi, bogate în proteine, motiv pentru care producția este extrem de importantă. În acest an, conform producătorului Iacob Boca, din Șăulia, județul Mureș, cele 300 de vaci ale sale abia au găsit lucernă și porumb să mănânce.

„La vaci, în perioada aceasta am ajuns să le dăm paie recoltate anul acesta, ca supliment. Iar paiul este zero caloric.”, a spus acesta.

Până să fie comercializat în piețe, laptele trece pe la procesatori, care spun că, în 2022, au scăzut cantitatea și calitatea produselor. Clienții plătesc 40 de lei în loc de 30 sau 35 de lei, ca anul trecut, pentru un kilogram de caș.

Citește și Ce trebuie să mănânci pentru o viață lungă și sănătoasă. Experții au decis care e dieta anului

Cum se depozitează corect alimentele în frigider

E foarte important să știm cum depozităm corect alimentele în frigider. De exemplu, brânzeturile și lactatele, în general, trebuie păstrate pe primul raft din interiorul frigiderului, pentru ca alimentele să fie proaspete pentru mai mult timp.

În general, pe raftul superior temperatura este mai ridicată cu jumătate de grad sau un grad, iar aici pot fi ținute și dulciurile sau fructele.

De asemenea, pe ușa frigiderului este puțin mai cald, motiv pentru care gospodinele aleg să depoziteze tot felul de sticle și borcane cu diverse gemuri, marmelade, dulcețuri și conserve.

De asemenea, să nu uităm de faptul că specialiștii recomandă să păstrăm carnea și produsele de origine animală pe raftul de jos al refrigeratorului, deoarece temperatura se situează între 0° şi 2° C.