Cât costă 1 kg de carne de miel în 2022. Masa de Paște va fi mai săracă pentru mulți români
Mai sunt aproape două săptămâni până la cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului Iisus. Ca datină, în fiecare an de Paște pe masa românilor este nelipsită carnea de miel. Dar, tot ca în fiecare an, carnea de miel a devenit din ce în ce mai scumpă. Nici anul acesta nu există excepții, din păcate, iar buzunarul românului se golește de sume importante, când vine vorba de cumpăratul cărnii de miel.
Carnea de miel, o tradiție de Paște
Dacă mâncați miel în afara sezonului de Paște, atunci acesta se va fi născut în jurul lunii decembrie. În cazul acesta, pentru a fi crescut la timp pentru aglomerația de Paște, va fi îngrășat cu cereale și este adesea crescut în interior.
Alternativ, dacă mâncați miel hrănit cu iarbă, atunci cel mai probabil a călătorit tot drumul din Noua Zeelandă pentru a ajunge în farfuria dumneavoastră.
Așadar, dacă nu este de sezon, de ce atâta entuziasm pentru carnea de miel de Paște?
Motivul cel mai probabil este că este simbolic. Revenind la istoria evreiască și la perioada Paștelui, pe care se bazează Paștele, au avut loc sărbători pentru a marca eliberarea israeliților din sclavia din Egipt.
Sărbătoarea evreiască a Paștelui este în mod tradițional un festival de primăvară. Acesta este momentul în care este ucis Mielul de Paște.
Pentru creștini, mielul este mai degrabă o reprezentare a faptului că Iisus s-a sacrificat și a murit pe cruce. Creștinii mănâncă miel de Paște pentru a-și aminti de acest sacrificiu.
Mielul de sacrificiu este menționat în Vechiul Testament. Atunci Dumnezeu I-a cerut lui Avraam să își sacrifice fiul. Când Dumnezeu vede că Avraam este dispus să își sacrifice fiul, Dumnezeu îi spune să se oprească și, în schimb, este sacrificat un miel.
În 2022, carnea extrem de scumpă
Tot ca și tradiție, dacă putem spune așa, în fiecare an, înainte de Paște, carnea de miel s-a scumpit. Dar în 2022, pacă mai mult ca în ceilalți ani, scumpirea este extrem de mare.
Motivul real al scumpirii, spun crescătorii, sunt costurile mari la furaje. În majoritatea cazurilor acestea s-au scumpit cu aproape 300%.
Așa se face că astăzi, dacă am cumpăra carne de miel în zona Brașov, de exemplu, am plăti aproape 40 de lei pe kilogram. În comparație, anul trecut în aceeași perioadă, plăteam 30 de lei pe kilogramul de carne de miel.
În afară de asta, la fel de important, este și de unde cumpărăm carnea, existând riscul îmbolnăvirii dacă nu este conformă și cumpărată de la fermierii autorizați, după cum recomandă și inspectorii ANSVSA.
„Cetăţenii trebuie să cumpere carnea din unităţi înregistrate sanitar-veterinar. Din pieţele agro-alimentare care vor fi supravegheate în permanenţă de către medici veterinari oficiali, organizaţi în circumscripţii sanitare veterinare.
Trebuie să fie atenţi, în primul rând, la modul de marcare a carcaselor de miel: să existe marca de sănătate de formă ovală”, spune ANSVSA.
Deși va fi mai scumpă carnea de miel anul acesta, românii vor cumpăra, ținând cont de tradiție. Reamintim că pe 24 aprilie creștinii ortodocși vor sărbători Paștele, iar cu o săptămână mai devreme se sărbătorește Paștele catolic.