Cât câştigă o farmacistă în 2023. De ce există diferenţe mari între salarii

de: Ștefan R. Apostol
11 01. 2023

În ultimii ani, profesia de farmacist s-a extins în mod semnificativ în ceea ce privește furnizarea de servicii profesionale. Meseria a fost recunoscută ca o profesie importantă în furnizarea multidisciplinară de asistență medicală. Spre deosebire de situația din țările dezvoltate, farmaciștii din țările în curs de dezvoltare sunt încă subutilizați. Rolul lor ca profesioniști în domeniul sănătății nu este considerat important nici de către comunitate, nici de către alți furnizori de servicii medicale. Cu toate astea, în România există un număr important de farmaciști, majoritatea azi lucrând în rețele private de farmacii, dar cât câştigă o farmacistă în 2023 și de ce există diferenţe mari între salarii? La aceste întrebări încercăm să răspundem în cele ce urmează.

De ce este importantă meseria de farmacist?

Deși pare a fi o meserie ca oricare alta, rolul farmaciștilor este esențial în sistemul de sănătate. Axat pe îngrijirea și siguranța pacientului, un farmacist trebuie să se asigure că pacientul potrivit primește medicamentul potrivit și doza potrivită.

Farmaciștii lucrează într-o varietate de medii, inclusiv în clinici, spitale și laboratoare de cercetare. Dacă doriți să deveniți farmacist, veți avea nevoie de opt ani de educație și formare post-secundară. Va trebui să fii orientat spre detalii și să te concentrezi pe ajutorarea oamenilor pentru a avea succes în această meserie.

Există multe ramuri de farmacie în domeniul medical. În mod obișnuit, clienții interacționează cu farmaciștii într-un magazin de medicamente sau într-un cadru de vânzare cu amănuntul. Unii farmaciști au, de asemenea, posibilitatea de a însoți medicii în timpul vizitelor pacienților în spital. Într-un cadru de cercetare, un farmacist lucrează la dezvoltarea de noi medicamente și la cercetarea efectelor secundare ale medicamentelor.

Funcția de bază a muncii de farmacist este de a distribui medicamente, dar acesta este un proces implicat. Atunci când un farmacist primește o rețetă sau o comandă de medicamente de la medic, primul lucru pe care îl face, în mod normal, este să se uite la istoricul pacientului. Farmacistul caută orice probleme de dozare sau potențiale conflicte cu un medicament prescris anterior. În unele cazuri, farmacistul trebuie să contacteze medicul pentru consultări suplimentare.

Farmaciștii supraveghează întreaga activitate a unei farmacii. Aceasta include menținerea inventarului, siguranța, controlul medicamentelor și supravegherea angajaților. De asemenea, un farmacist are rolul de educator al pacienților. Adesea, un farmacist se întâlnește cu pacienții pentru a discuta despre potențialele efecte secundare sau restricțiile alimentare care pot rezulta din medicație.

Dar cât câştigă o farmacistă în 2023 și de ce există diferenţe mari între salarii? La aceste întrebări încercăm să răspundem în cele ce urmează.

Cât câştigă o farmacistă în 2023, în România

Fiind într-o economie de piață dinamică, așa cum scriam recent, și piața muncii este, sau ar trebui să fie la fel. Odată cu trecerea la sistemul capitalist, majoritatea farmaciilor din România au trecut în spațiul privat, iar vechile farmacii, de stat, au dispărut. În acest moment în România sunt cel puțin șapte mari lanțuri de farmacii private, precum Dr.Max, rețeaua Plus, Bella Dona, HelpNet, Sensiblue, Catena, farmaciile Dona, toate avcând angajați în funcția de farmacist, în special femei, dar există și farmacisti bărbați.

Dacă vorbim de salarii, în funcție de orașul în care o farmiacistă este angajată, în mod clar există diferențe de salarii. Conform plaftormelor de angajare, de exemplu în farmaciile Dr.Max, o farmacistă încasează lunar aproximativ 3.000 de lei.

Suma poate crește, în funcție de vechimea angajatei, salariul putând ajunge pentru o farmacistă șefă la 3.800 de lei la care se adaugă tichetele de masă de 300 de lei și un anume comision lunar, care de obicei se învârte în jurul sumei de 500 de lei.

În concluzie o farmacistă șefă va încasa 3.800+300+500 = 4.600 de lei lunar impozabili. Dacă stăm să ne gândim, sumele sunt relativ bune pentru piața românească, dar asta nu înseamnă că este la fel peste tot, așa cum spuneam ceva mai devreme.