Cât cântăresc deșeurile de electronice din 2021. Au depășit și marele Zid Chinezesc
Deșeurile electronice au depășit greutatea marelui Zid Chinezesc. Specialiștii au emis un semnal de alarmă, așa că toți ar trebui să știe cât de gravă este situația. Din păcate, veștile nu sunt unele bune nici pentru următoarea perioadă.
Studiu îngrijorător. Ce au descoperit experții despre deșeurile electronice
Forumul WEEE, un centru multinațional care se ocupă cu gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, a oferit date îngrijorătoare chiar de Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice. Mulți s-au îngrijorat în momentul în care au auzit veștile dureroase.
În acest an, muntele global de deșeuri de echipamente electrice și electronice o să ajungă la aproximativ 57,4 milioane de tone, depășind chiar și Marele Zid Chinezesc. Anul trecut s-au raporttat 53,6 milioane de tone metrice generate în 2019, existând o creștere de 21% în ultimii ani, potrivit muyinteresante.es.
În 2030, se aproximează că o să se ajungă la o cantitate de 74 milioane de tone metrice. În Europa, 11 din 72 de articole electronice care există în locuințe nu mai sunt folosite sau sunt deteriorate, iar fiecare cetățean ar acumula până la 4 sau 5 kilograme de aparate pe care nu le mai folosește.
Deșeurile electronice afectează natura
De asemenea, în SUA, în timp ce foarte multe telefoane mobile sunt reciclate, aproximativ 151 de milioane de telefoane pe an sunt aruncate și ajung la groapa de gunoi, așa că 40% din metalele grele din gropile de gunoi din Statele Unite provin din deșeuri electronice.
„În 1 milion de telefoane mobile, de exemplu, sunt încorporate 24 kg de aur, 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint și 14 kg de paladiu, resurse care ar putea fi recuperate și returnate ciclului de producție.
Dacă nu reciclăm aceste materiale, trebuie să extragem noi provizii, ceea ce dăunează mediului.
În plus, dacă recuperăm aurul și alte materiale din deșeuri economisim o mulțime de emisii de dioxid de carbon în comparație cu extragerea metalelor virgine.”, a explicat Kees Balde, ofițerul senior al programului SCYCLE de la Universitatea Națiunilor Unite.
Ce impact au telefoanele mobile asupra mediului
Expertul a subliniat faptul că telefoanele mobile aruncate pot să afecteze mediul înconjurător, dar și foarte multe alte domenii. Ținând cont că piața s-a dezvoltat repede, multe persoane preferă să arunce telefoanele, fără a se gândi să le refolosească.
„Dezvoltarea rapidă a telefoanelor mobile a făcut ca piața să depindă de înlocuirea rapidă a dispozitivelor mai vechi. Dispozitivele mobile afectează mediul în multe feluri de-a lungul vieții, dar impactul poate fi redus prin aplicarea principiilor economiei circulare.
Putem apela la controlul producției, reutilizarea dispozitivelor, remanufacturarea și reciclarea, dar și la un design circular îmbunătățit care implică selecția materialelor componentelor.”, a mai explicat Kees Blade.