Cât aur a minat omenirea, până acum, și cât mai putem extrage din pământ. Uluitor!

de: Ștefan R. Apostol
01 10. 2020

Există o întrebare care persistă atât în mintea omenilor simpli, cât și a cercetătorilor. Cât aur a minat omenirea până acum? Mai avem ce extrage?

Cât de mult aur există în lume

Imaginați-vă dacă ați fi un super-ticălos care a preluat controlul asupra întregului aur al lumii și ar fi decis să-l topească pentru a face un cub. Cât ar fi părțile laterale? Sute de metri, mii chiar? De fapt, este puțin probabil să fie așa.

Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați investitori din lume, spune că totalul cantității de aur din lume, aurul suprateran, s-ar putea încadra într-un cub cu laturile de doar 20m. Dar asta este tot ce există? Și, dacă da, de unde știm? O cifră care este utilizată pe scară largă de către investitori vine de la Thomson Reuters GFMS, care produce un sondaj anual de aur.

Cât aur a minat omenirea o întrebare fără răspuns?

Cea mai recentă cifră a acestora pentru tot aurul din lume este de 171.300 de tone. Ceea ce este aproape exact la fel cu cantitatea din cubul imaginar al super-ticălosului nostru. Un cub format din 171.300 tone ar avea aproximativ 20,7m pe fiecare parte. Sau, altfel spus, ar ajunge la 9,8m deasupra nivelului solului dacă ar acoperi exact Wimbledon Center Court, spun cei de la BBC.

Cât aur a minat omenirea, până acum, și cât mai putem extrage din pământ

Estimările variază de la 155.244 tone, puțin mai puțin decât cifra GFMS. Cu alte cuvinte, până la aproximativ de 16 ori mai mare decât suma, 2,5 milioane tone. Această cifră mai mare ar face un cub cu laturi de 50 m lung sau o coloană de aur falnic de 143 m deasupra terenului central Wimbledon.

O parte din motiv este că aurul a fost extras de foarte mult timp, mai mult de 6.000 de ani, potrivit istoricului aurului Timothy Green. Primele monede de aur au fost bătute în jurul anului 550 î.Hr. sub regele Croesus al Lidiei. Coresus este o provincie din Turcia modernă. Aceste monede au devenit rapid acceptate pentru comercianții și soldații mercenari din Mediterana. Până în 1492, anul în care Columb a navigat în America, GFMS estimează că au fost extrase 12.780 de tone.

Estimările lui James Turk

Dar un investitor care a analizat cercetările făcute în acest domeniu, James Turk, fondatorul Gold Money, a descoperit ceea ce el a considerat ca o serie de supra-estimări. El crede că tehnicile miniere primitive utilizate până în Evul Mediu înseamnă că această cifră este mult prea mare și că un total mai realist este de doar 297 de tone.

Cifra sa pentru cantitatea totală de aur în lume este de 155.244 tone, 16.056 tone, sau cu 10% mai puțin.  O diferență relativ mică, probabil, dar care, la prețurile actuale, ajunge la peste 950 miliarde de dolari.

Mormântul lui Tutankhamen era fabricat din 1,5 tone de aur

Concluziile sale sunt acceptate de unii investitori. Sentimentul dintre analiștii rivali este că un concurent a descris cifrele lui Turk ca o alternativă la GFMS „în același mod în care Jedi este o alternativă la creștinism„.

”Numai în mormântul lui Tutankhamen au descoperit că sicriul său era fabricat din 1,5 tone de aur, așa că imaginați-vă aurul care a fost găsit în celelalte morminte care au fost jefuite înainte de a fi luate înregistrări”, spune Jan Skoyles de la firma de investiții în aur The Real Asset Companie.

Cât aur a minat omenirea: mai sunt 52.000 de tone de aur minabil în pământ

James Turk a făcut doar modificări minore pentru cantitatea de aur extrasă după 1492. China „nu este deosebit de deschisă” în ceea ce privește cantitatea de aur pe care o extrage. Cel puțin asta este părerea lui Jan Skoyles în prezent.

Și în unele țări, cum ar fi Columbia, „se desfășoară multe activități miniere ilegale”, spune Skoyles. Nu are o cifră exactă de oferit, dar o organizație care a încercat să facă unele calcule este Gold Standard Institute.

Experții săi consideră că, dacă ne-am goli conturile bancare și cutiile de bijuterii, am găsi nu mai puțin de 2,5 milioane de tone de aur. Aceștia mai admit că dovezile sunt oarecum rare și cifra este puțin speculativă.

SUA speculează că mai sunt 52.000 de tone de aur minabil în pământ

În cele din urmă, toate aceste cifre sunt alcătuite din estimări adăugate la estimări adăugate la alte estimări. Poate că sunt departe. Vestea bună este că este puțin probabil să rămânem fără aur în curând. Studiul geologic al SUA estimează că există încă 52.000 de tone de aur minabil în pământ și este probabil să fie descoperit mai mult. Vestea proastă este că felul în care folosim aurul începe să se schimbe. Până acum nu a dispărut niciodată. A fost întotdeauna reciclat.

„Tot aurul extras de-a lungul istoriei există încă în stocul suprateran. Asta înseamnă că, dacă aveți un ceas de aur, o parte din aurul din acel ceas ar fi putut fi exploatat de romani acum 2.000 de ani”, spune James Turk.

Cu toate acestea, modul în care aurul este utilizat în industria tehnologică este diferit. Aproximativ 12% din producția mondială actuală de aur își găsește drumul către acest sector. Aici este adesea utilizat în cantități atât de mici, în fiecare produs individual, încât s-ar putea să nu mai fie economic să-l reciclăm. Pe scurt, aurul poate fi „consumat” pentru prima dată.