Cât au scăzut salariile în România în doar două luni din 2022. Suma este importantă

de: Ștefan R. Apostol
16 03. 2022

Suntem deja în luna martie, iar statisticienii INS au publicat rapoartele pentru ultima lună din 2021 și primele trei luni ale anului 2022, rapoarte legate de veniturile românilor și salariile acestora. Conform INS, luna decembrie 2021 a înregistrat cele mai mari salarii, dacă ne raportăm la ianuarie și februarie 2022. Explicația este una simplă, și anume că în luna decembrie, pe lângă salariile de bază, s-au acordat prime și bonificații mai multe decât în altă lună a anului. Cu toate astea, concluzia este că în ianuarie 2022 salariul brut a scăzut.

Salariul mediu brut mic la început de 2022

Românii au început anul mai slab, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, dacă ne raportăm la salariul mediu brut, spune Institutul Național de Statistică în raportul emis recent. În luna ianuarie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.031 lei, cu 296 lei mai puțin. Asta înseamnă un procent de 4,7% mai mic decât în luna decembrie 2021.

Conform aceluiași raport emis pe 15 martie, explicația acestei diminuări salariale este una cât se poate de simplă. În decembrie, ca în fiecare an, de altfel, salariații români au primit, pe lângă salariu, și anumite prime și bonificații, astfel crescând valoarea totală a încasărilor din luna decembrie. În ianuarie 2022 s-a resmițit o scădere și la salariul mediu net, cu aproximativ 181 de lei. Asta înseamnă că un român a încasat 3.698 lei.

INS: Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie 2022

Făcând o analiză a salariilor mari, încasate în aceeași lună, INS spune că cele mai mari salarii au fost în zona tehnologiei de informații, aici valorea salariului ajungțna la peste 8.000 de lei. De cealaltă parte, cele mai mici salarii în aceeași lună, s-au înregistrat în domeniul hotelier, aici salariul fiind de 2.047 de lei. Cu toate astea, în ianuarie 2022, salariul mediu net a crescut în raport cu aceeași lună din 2021, procentul fiind de 8,9%, se mai arată în raportul INS.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.”, se precizează în raportul INS.

Deși suntem într-o perioadă de criză, mediul salarial din România, cel puțin pentru primele trei luni ale anului în curs, se menține într-o zonă pozitivă, deși economia românească este în acest moment într-un impas peste care guvernanții încearcă să treacă, adoptând diferite măsuri sociale de stopare a prețurilor la carburanți, și nu numai.