Cât ar costa testarea gratuită a nevaccinaților statul român. Suma e de zeci de milioane de euro

Cât ar costa testarea gratuită a nevaccinaților statul român. Suma e de zeci de milioane de euro

Autoritățile încearcă în mod constant să crească capacitatea de testare a infecției cu coronavirus. Evoluția drastică a răspândirii virusului a dus la un total de 9.927.207 teste efectuate până la data de 14 octombrie 2021. Cu toate astea, testele covid nu sunt gratuite în România, sau în foarte puține cazuri. Deși UE a trimis un proiect finanțat către România pentru testarea gratuită, Ministrul Sănătății de la acel moment refuza să semneze acordul cadru. Astăzi, deși se tot vorbește de testare și obligativitatea certificatului verde, românii care vor să se testeze, o fac pe banii lor.

Testarea gratuită a românilor, motiv de dezbinare între PNL și PSD

Dacă până la data de 14 octombie anul curent erau înregistrate 9.927.207 teste, autoritățile nu au mișcat un deget în acest sens, și anume să subvenționeze testele covid. De mai bine de o lună jumate România este într-o criză guvernamentală fără precedent. Negocierile dintre PNL și PSD sunt din ce în ce mai dure, iar liderul PNL se opune cu vehemență propunerilor PSD de  a introduce certificatul verde ca măsură obligatorie, dar și împotriva subvenționării testării covid.

Surse din anturajul PNL, conform publicației „Adevărul”, spun că ultimul măr al discordiei în negocierile PNL-PSD este exact acest aspect, al testărilor gratuite. Cel mai vehement este chiar Florin Cîțu, liderul PNL, care nu este de acord ca guvernul, indiferent în ce formă va fi, să cheltuiască sumele pentru testare. Aceleași surse spun că, în urma calculelor, s-a ajuns și la suma care ar trebui să o cheltuiască statul cu testele gratuite. Suma s-ar ridica la aproximativ 40 de milioane de euro pentru o perioadă de  două luni.

Justificarea liderului PNL în a nu fi de acord cu această propunere, este că acești bani ar fi mai eficient cheltuiți pe loturi de medicamente și pentru plata personalului aflat în centrele de vaccinare. Ironia face că, în perioada ministeriatului la sănătate a Ioanei Mihăilă, UE trimitea un acord cadru prin care alocau câteva milioane de euro tocmai pentru testarea gratuită a cetățenilor români.

PNL propune decontarea testărilor gratuite doar pentru 30 de zile

Nu se știe care au fost motivele clare ale ministrului Ioana Mihăilă de a nu semna acest acord cadru, justificare aecesteia în Parlament fiind că a greșit. Poate astăzi acest subiect nu ar mai fi devenit un punct de netrecut în negocierile dintre PNL și PSD, dacă la acel moment Ioana Mihăilă semna acordul trimis de UE.

Deși nu au fost de acord cu decontarea pe două luni, suma fiind una extem de mare, aceleași surse, mai relatează „Adevărul”, spun că Florin Cîțu ar fi de acord cu decontarea testărilor gratuite doar pentru 30 de zile. Dar și aici există o condiție, și anume pacientul care în urma testului este depistat pozitiv și necesită internarea, să-și plătească integral spitalizarea, ceea ce este imposibil, având în vedere că pentru 10 zile de spitalizare costurile ajung și la 8.000 de euro pentru un pacient covid internat la secția ATI.