Cât a ajuns să coste un plin de carburant la pompă. Șoferii români sunt disperați!

de: Ana Chivu
12 09. 2021

Șoferii români sunt șocați de banii pe care trebuie să-i scoată din buzunare pentru un plin de carburant. Cât a ajuns să coste la pompă? Vești din ce în ce mai proaste pentru conducătorii auto.

Vești proaste pentru șoferi: cât costă un plin de carburant la pompă?

Vești din ce în ce mai proaste pentru șoferi! Aceștia trebuie să plătească mai mult de acum pentru un plin la pompă. Concret, un litru de benzină costă aproape șase lei, iar motorina de calitate superioară se apropie de șapte lei.

Conducătorii auto sunt șocați și se întreabă cum vor scoate atâția bani din buzunare dacă sunt restricționați de drumurile cu mașina. Prețul carburanților este cu 30% mai mare în anul curent față de anul 2020.

Cea mai scumpă este motorina premium care ajunge până la 6 lei și 83 de bani. Prețurile la benzina standard încep de la 5.80 de lei și ajung până la 6.20 de lei/litru. Motorina standard are prețuri cuprinse între 5.7 și 6 lei.

Iancu Guda, analist economic: Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor.

Scumpirile se resimt puternic: părerea șoferilor

– Este foarte scump raportat la salarii, la pensia mea care e foarte mică.
– Motorină, 280 de lei.
– La cât timp faceți plinul?
– Săptămânal.
– Asta înseamnă că dați 1.000 de ron pe lună?
– Cam așa ceva…

– Un pic cam mare, la motorină a crescut destul de mult!
– Șase lei și ceva, consumă atât de mult, merg două zile, bag din nou. (Sursa: digi24.ro)

Motivul scumpirilor? Un analist economic vine cu detalii

Analistul economic detaliază că principalii factori pentru modificările prețurilor sunt revenirea economiei și producția din industrie care au dus astfel la creșterea cererii. Materia principală din care este făcut combustibilul s-a scumpit.

Concret, prețul barilului de petrol a ajuns la 304 de lei de la 186 de lei cât era în luna septembrie a lui 2020. De asemenea, prețul gazului variază în această perioadă între 3 lei și 20 de bani și 3 lei și 50 de bani. 

Iancu Guda, analist economic: Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%.