Cât a ajuns să coste un ou în octombrie 2022. „A crescut de 4 ori factura”

de: Ana Chivu
03 10. 2022

Scumpirile lovesc din nou! Românii abia mai țin pasul cu prețurile majorate. Fermele au ajuns la limita sub-existenţei, iar mulți dintre producători nu cresc preţurile de frică să nu rămână cu produsele nevândute. ,,A crescut de 4 ori factura”, a susținut Petre Colițoiu, inginer fermă avicolă. Cât este prețul unui ou la ieșirea din fermă? Acesta este cumpărat de români cu mult mai mult.

Cât costă un ou în octombrie 2022: ce preț are la fermă?

Fermierii susțin că industria zoo-tehnică este grav afectată de scumpirile la electricitate. Materiile prime sunt din ce în ce mai scumpe, iar cei mai mulți se tem că românii își vor reconsidera alegerile la cumpărături.

Fermele au ajuns la limita sub-existenței, iar producătorii nu cresc prețurile de frică să nu rămână cu alimente nevândute. Singura fermă avicolă din Mehedinți se află în satul Bistrița, acolo unde facturile la electricitate dau mari bătăi de cap tuturor.

,,În mai anul trecut aveam factura la energie de 2 mii lei, iar anul acesta am dat 8 mii, în aceeași lună, a crescut de 4 ori factura” spune Petre Colițoiu, inginer fermă avicolă.

,,Abia ne scoatem în momentul de față cheltuielile”

,,În zootehnie nu poți să activezi, este imposibil, fără energie electrică. Abia ne scoatem în momentul de față cheltuielile și vin lunile ianuarie – iulie, luni in care mergem pe pierdere dacă se va continua cu aceste creșteri la energie” explică Cornel Stroescu, proprietar fermă avicolă.

Din păcate, nu doar prețurile la energie sunt o mare problemă pentru aceștia, ci și prețul produselor. Un ou costă 54 de bani atunci când pleacă din Mehedinți, dar pe rafturi ajunge chiar și la un preț dublu. Producătorii nu pot să îl dea mai scump pentru că alimentele perisabile trebuie vândute foarte rapid.

Nou val de scumpiri pentru români

Laptele, carnea și ouăle se scumpesc din nou în această perioadă. Noile prețuri sunt provocate de mărirea prețurilor la ambalaje. Acestea vor fi mai scumpe cu 15%. Fermierii susțin că românii ar putea da și 3 lei pe un litru de lapte din fermă de la 1 leu, anul trecut.

,,Poate chiar s-a dublat prețul la ambalaje față de ce era anul trecut și prețul la ambalaje influențează și el prețul de vânzare în magazin. De la 1 octombrie, v-am spus, cine poate să vândă sub 3 lei o să dea faliment, cine nu poate… Cine vinde peste 3 lei o să reziste. Cine vinde sub 3 lei nu mai rezistă”, susţine un alt producător.