Cât a ajuns să coste un langoş în Cluj. Mulţi români nu şi-ar permite să îl cumpere, nici în Bucureşti nu dai atâţia bani
Șocant cât a ajuns să coste un langoş în Cluj-Napoca! Mulți români nu și-ar permite să achite costul solicitat de vânzători. E mai scump chiar și decât în Capitală. Un consumator care a ajuns în Reșița a descoperit că prețul produsului alimentar în regiune e de aproximativ opt ori mai mic decât în locul său de proveniență.
Cât a ajuns să coste un langoş în Cluj-Napoca
Orașul Cluj-Napoca este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe din România. În principiu, singurul care îl întrece, în privința costului ridicat al vieții, este Bucureștiul. Totuși, în unele cazuri, serviciile au ajuns să fie atât de costisitoare încât prețurile din Cluj-Napoca le depășesc chiar și pe cele din Capitală.
Este valabil în cazul langoșului, de exemplu. În perioada sărbătorilor de iarnă, produsul a prezentat prețuri piperate în multe regiuni din țara noastră. La Cluj-Napoca, nu era deloc ieftin. În prezent însă, langoșul este mai scump la Cluj-Napoca decât în București, potrivit informațiilor furnizate de presa locală.
Mulți români nu și-ar permite să cumpere langoșul comercializat în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Produsul costă cel puțin 20 de lei. Informația a fost făcută publică de către un clujean care s-a deplasat în Reșița și, spre uimirea sa, a descoperit că același produs îl poate cumpăra la un preț de aproximativ opt ori mai mic.
În Reșița, un langoș se vinde cu doar 1, 5 lei. Dacă prezintă și cartofi, costul crește la 2, 5 lei, în comparație cu cel de 20 de lei, din Cluj-Napoca. În Capitală, un langoș costă aproximativ 10 lei.
„Nu cred că salariile compensează pentru diferență”
„Mănânc în Reșița langoș mai bun poate decât în Cluj. Îndeajuns de bun încât să stăm la coadă la un tur ghidat de gazde. Deși e bun și cel din Cluj, dar diferența de preț contează.
La Cluj, langoșul din Piața Unirii sau Parcul Central e 20 de lei. În Reșița, cel simplu e 1.5 lei, cel cu cartofi, cum am mâncat eu, e 2.5 lei. Nu cred că salariile compensează pentru diferența asta de opt ori de preț.
E ceva la Cluj care devine nesustenabil. Și nu mă luați cu legea cererii și ofertei pentru că știm de la Karl Polanyi că economia e încastrată social. Deci prețurile pot surveni și în urma unor politici publice mai largi”, a declarat românul, într-o intervenție pentru Știri de Cluj.
Citește și: Cluj nu mai dă ora exactă în piața imobiliară din România: cine i-a luat locul, pe timp de criză
Clujeanul a subliniat, pentru presa locală, că diferența uriașă de preț sesizată între Reșița și Cluj-Napoca, în cazul de față, nu este stabilită de cerere și ofertă, ci de dorința unor oameni de afaceri de a înregistra profituri semnificative.