Cât a ajuns să coste un kilogram de fasole în România. Va fi pe toate mesele de 1 decembrie
De 1 decembrie, gospodinele din țara noastră obișnuiesc să prepare fasole cu ciolan. Este simbolul culinar al Zilei Naționale. Cel mai probabil, mulți vor avea pe mese, joi, acest fel de mâncare. Află în rândurile de mai jos cât a ajuns să coste un kilogram de fasole în România, în prezent.
Cât a ajuns să coste un kilogram de fasole în România
În țara noastră, a devenit o tradiție ca, de Ziua Națională, românii să aibă pe mese mâncăruri pe bază de fasole. Cel mai comun fel de mâncare gătit în această zi specială este fasolea cu ciolan. Din păcate, în România, producția de fasole scade de la an la an. În 2010, depășea 21.000 de tone. Acum, importăm peste această cantitate.
Majoritatea bucătăreselor preferă să cumpere fasole de la piață, dacă au ocazia. Aici, au o mulțime de opțiuni, printre care și fasole cu bob mărunt, pestriță sau roșie. Prețurile, în această perioadă a anului, pentru un kilogram de fasole variază de la 10 la 17 lei pe kilogram.
„Cea mai bună cu ciolan e cea cu bobul mai mare, cea lată sau bot de rață, cum se mai numește. Pentru ciorbă, e bună asta mică, colțul porcului”, a explicat un comerciant, într-o intervenție la PRO TV.
Dacă îți propui și tu să gătești fasole cu ciolan de Ziua Națională a României, îți explicăm în continuare cum să procedezi, astfel încât toată lumea să se ridice de la masă mulțumită.
Cum gătești fasole cu ciolan de 1 decembrie
Ingrediente:
- 1 ciolan afumat cu os de cca. 1, 5 kg sau cca. 1-1,2 kg ciolan dezosat;
- 700 g fasole boabe uscată;
- 2 cepe medii;
- 3-4 morcovi;
- 1 cutiuță pastă concentrată de roșii sau 500 ml bulion;
- 50 ml sau 2-3 linguri de ulei;
- 1 linguriță chimen sau 1 foaie de dafin;
- condimente: sare, piper și boia dulce.
Mod de preparare:
- Se lasă fasolea boabe uscată la înmuiat, în apă rece, peste noapte sau cel puțin pentru opt ore.
- Se pârlește ciolanul afumat în zonele în care mai are peri, după care se pune, întreg, la fiert într-o oală încăpătoare.
- Se pune, între timp, fasolea înmuiată la fiert.
- Se lasă în apă 15 minute, după fierbere, după care se pune la scurs.
- Se pune fasolea din nou în apă, se toarnă deasupra ei zeama în care a fiert ciolanul și se lasă la fiert pentru încă o oră.
- Se curăță, se spală și se toacă ceapa.
- Se curăță, se spală și se taie morcovii rondele.
- Se călește ceapa într-o tigaie cu puțin ulei, se adaugă morcovii cu puțină sare și se lasă astfel cinci minute.
- Se pune într-un vas pasta de roșii, în două polonice de zeamă de la ciolan.
- Se toarnă deasupra pastei legumele călite din tigaie.
- Se adaugă condimentele și se mai lasă la fiert pentru maximum trei minute.
- Se adaugă amestecul în oala cu fasole și se amestecă bine.
- Se introduc în oală bucăți de ciolan fiert și dezosat și se mai lasă mâncarea pe foc jumătate de oră.
Citește și: Ce să faci cu fasolea ca să fiarbă rapid. Trucul util când ești pe grabă
Fasolea trebuie să devină moale, păstoasă. Așa vei ști că mâncarea este gata. La masa de Ziua Națională, fasolea se servește fierbinte. Poți adăuga și puțină smântână deasupra sau o poți mânca cu murături. Poftă bună!