Chiar și înainte ca armata rusă să intre în Ucraina, prețurile la alimente au fost în creștere în ultimul an. Dar în ultimele două luni, lumea a înregistrat salturi mari în costul alimentelor. La nivel mondial, alimentele sunt cu 20% mai scumpe acum decât erau în urmă cu un an. Prețurile au crescut cu 4% din ianuarie anul acesta. În Canada, rata anuală a inflației alimentare a ajuns la 6,5% în ianuarie, cea mai mare din ultimii zece ani. O varietate de factori au cauzat aceste creșteri de prețuri, inclusiv creșterea costurilor de transport, întreruperile lanțului de aprovizionare și creșterea prețurilor la produsele de bază, cum ar fi porumbul, grâul și cartofii. Din păcate, prețul unui kilogram de cartofi a crescut în ultima perioadă, ajungând să plătim între 4 și 6 lei, dacă vorbim de cei de import, din supermarket-uri.
La finalul anului trecut, organismele europene de profil au calculat costurile de producție pentru cartofi. Conform datelor, se situau la o medie de 6.500 euro/ha în 2021, iar acum au crescut cu aproape 1.400 euro/ha în campania 2022.
Astfel, se estimează acum că aceste costuri de producție vor crește cu aproape 1.800-2.000 de euro/ha, jumătate din această sumă corespunzând creșterii prețului energiei electrice. Prin urmare, se așteaptă ca în 2022 costurile să crească cu aproape 4 cenți pe kg de cartof.
Un procent ridicat de contracte au fost deja semnate, în general cu creșteri de 2 până la 3 cenți. Analiștii recomandă ca niciun contract să nu fie semnat sub 20 de cenți pentru cartofii spălați fin și sub 17 cenți pentru cartofii pentru industrie.
Situația din Franța este similară cu cea din Spania. Producătorii francezi de cartofi sunt mai puțin afectați de costurile energiei decât producătorii spanioli, deoarece au mai puține nevoi de irigare, dar se confruntă, de asemenea, cu creșteri semnificative ale prețurilor mijloacelor de producție.
NEPG, o asociație care reunește producătorii de cartofi din Germania, Olanda, Belgia și Franța, i-a sfătuit pe fermierii săi să se asigure că prețul care li se oferă acoperă costurile de producție înainte de a semna un contract.
Aceștia insistă asupra faptului că ar trebui să își calculeze propriile costuri de producție pentru a verifica acest lucru, în loc să se bazeze pe costurile medii din zona lor. Pentru a asigura aprovizionarea, industriile de cartof din nordul și vestul Europei oferă contracte de cartofi pentru industrie, plătind prețuri mai mari cu 2,45 până la 4 cenți/kg.
Dacă la începutul anului se preconizau anumite creșteri, cât de cât echilibrate, vorbind de costurile de producție, odată cu noua criză calculele au fost date peste cap. Fermierii români spun că noile calcule îi duc pe minus când vine vorba de investiții și de recuperarea aestora, prin vânzarea producției de cartofi pe piața locală.
„Toți fermierii înscriși la APIA cumulează 26.500 de hectare, cu tot ce mai avem nu depășim 33.000 de hectare. Majorările de preț vin din faptul că sezonul 2021 a fost un an cu probleme mari din punct de vedere climatic, secetă. Sezonul, mai ales în perioada de producere a cartofului, nu mai este constant.
De la secetă sărim la excesul de umiditate de două, trei ori. Și asta face rău pentru producție, drept urmare anul trecut s-au redus cu 40 la sută, până la 60 la sută în unele cazuri. Adică enorm. Prețurile la carburanți vor avea impact la producție din 2022, acum.” a explicat, pentru Impact.ro, Romulos Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului.
România, deși exportă cartofi, și importă, dar la prețuri mai mari, după cum spuneam mai devreme. Așa se face că în hipermarketuri vom găsi cartofi de import, la prețuri mari, cuprinse între 4 și 6 lei pentru un kilogram de cartofi.
De cealaltă parte, fermierii care-și vând în pețele agroalimantare producția, se plâng că prețul practicat este extrem de mic și ies în pierdere, având în vedere că ei vând la poarta fermei kilogramul cu 1,20, și ajunge în piețe să coste 3 lei.