Cât a ajuns deficitul bugetar în România. Veste proastă după primele 9 luni

de: Ștefan R. Apostol
26 10. 2022

Noile informații publicate de Ministerul de Finanțe vin să confime temerile analiștilor economici legate deficitul bugetar. În condițiile actuale, de criză și presiune economică, România are mari probleme în a-și regla raportul între profit și pierderi. Asta ar putea însemna că, la final de 2022, actuala guvernare să fie în imposibilitatea de a avea un buget centralizat coerent pentru anul următor.

România la bilanțul celor 9 luni din 2022. A crescut deficitul bugetar

În prima parte a anului 2022 deficitul bugetar înregistra un procent de 2,4%. Conform noilor date, în octombrie avem o creștere de până la 3,04%. Rata anuală de creștere a PIB-ului României a fost revizuită ușor în scădere, la 5,1% în trimestrul al doilea din 2022. Conform Ministerului de Finanțe, estimarea preliminară era de 5,3%. A fost al cincilea trimestru consecutiv de expansiune a PIB-ului.

Creșterea a venit în condițiile în care consumul gospodăriilor a crescut cu 7,9%, iar investițiile fixe cu 2,7%. În plus, cheltuielile publice au crescut cu 11,7%, iar cererea externă netă a contribuit pozitiv la PIB. Aceleași date arată că exporturile și importurile au crescut cu 9,0% și, respectiv, 7,2%.

Pe o bază trimestrială ajustată sezonier, economia a crescut cu 1,8%, după o creștere revizuită în creștere de 5,3% în primul trimestru din 2022. În prima jumătate a anului 2022, economia a crescut cu 5,7% față de anul precedent. Cu toate astea, datele publicate recent de Ministerul de Finanțe arată o creștere a deficitului bugetar, de până la 3,04%.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021.

Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB”, informează Ministerul Finanţelor.

Preconizările din septembrie nu concordă cu realitatea

Conform datelor FMI din septembrie, deficitul bugetar era văzut în ușoară scădere de la 6,9% din PIB în 2021 la 6,4% în acest an și 5,1% în 2023. FMI estima că deficitul de cont curent al României va rămâne ridicat, la 7,7% din PIB în acest an.

Referitor la datele pentru anul viitor, FMI spune că va ajunge la 7,4% în 2023. Cu toate astea se așteaptă, de asemenea, ca demararea Planului Național de Redresare și Reziliență susținut de UE să asigure o finanțare substanțială. FMI mai spune că PNRR este ancorat pe o traiectorie de reforme și investiții care ar trebui să stimuleze creșterea pe termen mediu.

Proiecția făcută luna trecută este de fapt o revizuire în creștere față de prognoza mai pesimistă de 2,2% publicată în World Economic Outlook în aprilie. Atunci incertitudinea generată de războiul din Ucraina era încă mai mare.

Impactul războiului s-a atenuat din vară, când echipa FMI a revizuit perspectiva de creștere economică a României la 3,5-4,5%. Această creștere a fost încurajată și de performanța robustă a creșterii PIB-ului din primul trimestru.

Rămâne să vedem care vor fi datele la finele acestui an. În același timp sunt așteptate și datele, conform cărora Guvernul va putea să-și stabilească bugetul consolidat pentru 2023. În funcție de acești parametrii, deficit, PIB și alte variabile, viitorul buget va fi, ori mărit, ori ajustat.