Castelul din inima României în care te simți ca în Franța. Prea puțini turiști știu de această frumusețe

de: Corina Oprea
24 04. 2024

Un castel din România te face să te simți exact ca în Franța. Dacă ajungi acolo, îți vei dori să nu mai pleci niciodată acasă, pentru că atmosfera este de-a dreptul incomparabilă. Nu este un loc extrem de cunoscut, dar merită să îl vizitezi măcar o dată.

Cel mai frumos castel din România

România este o țară extrem de frumoasă, plină de locuri speciale, care atrag o mulțime de vizitatori zi de zi. Ne lăudăm cu obiective turistice de excepție, însă unele dintre ele nu sunt apreciate la adevărata lor valoare.

Printre acestea se numără și Castelul Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Baltă, judeţul Alba, care te face să simți că ai ajuns în Franța. Este o construcție de-a dreptul specială, care atrage atenția din primele minute în care pășești în zonă.

Inspirat de grandioasele castele de pe Valea Loirei din Franța, acest loc își încântă vizitatorii nu doar prin frumusețea sa arhitecturală, ci și prin povestea fascinantă pe care o adăpostește.

Construcția acestui castel a fost inițiată de tatăl celebrului cancelar al Transilvaniei, Miklos Bethlen, în perioada cuprinsă între anii 1560 și 1624.

Deși inițial conceput ca o reședință de vânătoare și agrement, nu ca o fortăreață, frumusețea înspirată de la francezi a fost mereu un plus pentru această construcție. Peste secole, Castelul Bethlen-Haller a suferit numeroase transformări, adaptându-se vremurilor și stilurilor arhitecturale. În anul 1624, construcția sa a fost finalizată, iar între 1769 și 1773, a fost remodelat în stilul baroc

Povestea ascunsă din spatele castelului grandios

Astăzi, castelul este în proprietatea Grupului Jidvei și reprezintă o atracție deosebită pentru cei ce îi calcă pragul. Păstrându-și elementele esențiale ale arhitecturii renascentiste și baroce, Castelul Bethlen-Haller își întâmpină oaspeții cu farmecul său atemporal și cu o atmosferă încărcată de istorie.

Povestea castelului este însă însoțită de un alt element distinctiv – viticultura. Asemenea castelelor din regiunea Bordeaux din Franța, Castelul Bethlen-Haller este asociat cu vinul, având propria sa plantație viticolă întinsă pe mii de hectare.

„Au existat, de la bun început, intenţia şi dorinţa de a restaura această construcţie-simbol, re­dându-i farmecul de odinioară atât din raţiuni ce ţin de istoria acestui loc, cât şi în ideea de a transforma acest castel într-un element emblematic, într-un simbol cum nu se poate mai potrivit pentru un producător de vin”, spun reprezentanţii Jidvei.

După 1989, castelul a trecut în proprietatea familiei Haller, care l-a cumpărat în 1999. Claudi Necșulescu și tatăl său, Liviu, au revitalizat afacerea Jidvei în anii 1990, după o perioadă dificilă pentru companie, unul dintre cei mai vechi producători locali de vinuri.

Astăzi, fiicele lui Claudiu Necșulescu, Maria și Ana, sunt și ele implicate în afacere. Puține companii românești cu un puternic spirit antreprenorial au supraviețuit până la a treia generație, dar aceasta da. Iar planurile nu se opresc aici și nu se limitează la vin.

Jidvei deține și castelul Bethlen din Sânmiclăuș. O clădire unică, aflată la intersecția dintre arhitectura renascentistă și cea barocă, castelul a fost construit de Miklos Bethlen între anii 1668-1673 și 1682-1683.

Construit în 1700, parcul castelului a fost mult timp una dintre cele mai frumoase grădini istorice din Transilvania. Castelul și anexele sale sunt deținute de fostul I.A.S. Zidvejidin 1944 și au fost folosite inițial ca reședință pentru familiile de ingineri care veneau la Sânmiclăuș.