15 mai 2024 | 17:56

Castelul din București de care nu ştie nimeni. A fost ridicat în 1906 şi este o adevărată bijuterie

Turism
Castelul din București de care nu ştie nimeni. A fost ridicat în 1906 şi este o adevărată bijuterie
Ai auzit vreodată despre Castelul Vlad Țepeș din București? "Nu înțeleg ce e cu toate clădirile astea ascunse să nu le vadă nimeni".

În Parcul Carol I din București se află un castel ridicat în 1906, despre care puțini localnici știu. Construcția impunătoare, învăluită de mister, face parte din categoria bijuteriilor puțin prea bine ascunse vederii. Care este istoria Turnului de apă Cetatea lui Țepeș Vodă. Foto

Cum a fost ridicat Castelul Vlad Țepeș din București

În anul 1906, cu ocazia organizării Expoziției Generale Române dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României, 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani, în Parcul Carol I a fost ridicat un castel impunător.

Construcția – o adevărată bijuterie – reprezintă Turnul de apă Cetatea lui Țepeș Vodă sau, mai simplu, Castelul Vlad Țepeș din București. În anul 2004, a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, potrivit informațiilor din spațiul public.

Ce se află în interiorul turnului castelului misterios

Castelul Vlad Țepeș din București reprezintă un fel de reproducere a Cetății Poenari, însă bazată mai mult pe fantezie decât pe date arheologice. Proiectul a fost gândit de arhitecții Ştefan Burcus şi Victor Stephănescu, iar construcția a fost realizată din piatră naturală și cămăridă.

Castelul misterios din București este format dintr-un turn de 23 de metri înălțime, un contrafort puternic pentru susţinerea lui, continuat cu un zid de piatră, la capătul căruia se află un turn mai mic. În interiorul turnului mare se află un rezervor din fontă, cu o capacitate de 200 metri cubi și o scară de lemn în spirală, ce permite accesul în vârful construcției.

Ce a găzduit Castelul Vlad Țepeș de-a lungul timpului

Construcția impunătoare din Parcul Carol I a fost folosită în mai multe scopuri. După Primul Război Mondial, castelul a găzduit cazarmă corpului de garda a Mormântului Ostaşului Necunoscut, care în prezent se află la Muzeul Militar Național.

După strămutarea mormântului la Mărășești, castelul Vlad Țepeș din București a fost sediul unei garnizoane militare, care trebuia să păzească mausoleul din parc, inaugurat pe 30 decembrie 1963. Ulterior, a devenit sediul unui Corp de garda a jandarmeriei, care trebuia să păzească instituții bancare.

Castelul poate fi vizitat doar de două ori pe an

Pe 30 septembrie 2004, Castelul Vlad Ţepeş din București a fost declarat sediu pentru Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Construcția poate fi vizitată doar de două ori pe an: de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului) și de Ziua Armatei, pe 25 octombrie. În alte zile ale anului, accesul turiștilor este interzis.

„Da, e la parcul Carol. L-am descoperit din greșeală când eram puști și mă plimbam cu bicicleta”/ „Wow, foarte tareee”/ „O altă bijuterie arhitecturală ascunsă! De ce?”/ „Nu înțeleg ce e cu București și toate clădirile astea ascunse să nu le vadă nimeni”, sunt câteva dintre reacțiile românilor privind castelul misterios din capitală.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
De ce a lipsit Ceaușescu la inaugurarea metroului
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul bancar
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro