Caserolele în care nu trebuie să mai depozitezi mâncarea în frigider. S-a dat alertă, greșeala pe care o fac mulți oameni-

de: Corina Oprea
11 06. 2023

Majoritatea dintre noi folosesc caserole pentru a depozita mâncarea. Sunt utile și păstrează foarte bine alimentele, dar se pare că unele sunt extrem de periculoase! Află pe care ar fi bine să le eviți din plin, pentru că pot fi extrem de nocive pentru organism! Totul despre pericolul din cutiile de depozitare a mâncării.

Care sunt cele mai periculoase caserole

Caserolele sunt recipiente utile, în care pot fi depozitate alimentele. Dacă vrem să ținem mâncarea la rece, dar fără să ocupăm prea mult spațiu cu oalele uriașe, optăm pentru o caserolă. Te-ai gândit, însă, cât de nocivă poate să fie și că mai bine am evita acest vas?

Organizația Consumatorilor si Utilizatorilor a transmis un semnal de alarmă în ceea ce privește caserolele, care pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Mai exact, în situația în care sunt puse la microunde și ajung la o temperatură ridicată sau pui în ele alimente grase, substanțele chimice din material ajung foarte repede în mâncare. Cele vizate sunt fie din plastic, fie din bambus.

În acest tip de recipient, căldura favorizează migrarea unor substanțe precum bisfenolul A sau ftalații, dar și formaldehida și melamina, care pot avea efecte nocive asupra sănătății. Astfel, este indicat să optăm pentru cele din sticlă.

Prea puțini sunt conștienți de pericol, dovadă stând un studiu realizat de OCU pe 1048 de persoane. Dintre cei chestionați, doar 15% au fost bine informați cu privire la pericolul migrării chimice de la ambalaj la alimente. Mai mult, una din patru persoane crede că sunt doar zvonuri și nu văd niciun pericol.

Ce recomandă specialiștii

Specialiștii OCU au făcut o serie de propuneri pentru populație. Astfel, ar fi bine să nu depozităm alimente acide sau grase în recipiente de plastic, folie de aluminiu sau cutii deschise, deoarece aceste alimente pot reacționa cu materialul.

De altfel, nu reutilizați recipiente de unică folosință precum cele în care se ține iaurtul, margarina sau înghețata, deoarece nu sunt destinate utilizării prelungite și pot deteriora și contamina alimentele.

Foarte important este să citiți etichetele și instrucțiunile de pe recipiente și să le urmați cu mare atenție. Toate caserolele trebuie să aibă pe etichete informații despre compoziția lor, utilizarea corectă a acestora și simboluri care să vă spună dacă sunt potrivite pentru cuptor cu microunde, mașina de spălat vase sau chiar congelatoare.