Cărți interzise în şcoli şi biblioteci complet aiurea. Unele nici nu au fost citite înainte de acțiunea aceasta

de: Cătălina Burghelea
16 09. 2021

Mai multe cărți au fost interzise în şcoli şi biblioteci din motive absolut ridicole! Unele nici nu au fost citite înainte de această interdicţie. Despre ce cărți faimoase este vorba. Mai mult ca sigur nu știai.

Ce fel de cărți au fost interzise în şcoli şi biblioteci

De-a lungul timpului, unele cărți au stârnit revolta oamenilor complet aiurea. Au ajuns să fie banate în școli și biblioteci, înainte ca cineva să le citească. Din ce motive au fost interzise.

Istoria cărților clasice interzise datează încă din anul 213 î.e.n. Atunci, împăratul chinez Qin Shi Huangdi a ars multe dintre cărţile din regatul său, pentru a nu putea fi comparat cu domniile din trecut. Mai aproape de zilele noastre, există o asociație, ALA (American Library Association), care publică anual o listă de cărţi interzise şi contestate. Unele dintre ele au fost interzise cu bune intenţii, deoarece susțineau stereotipurile sau sexismul. În schimb, altele au fost contestate sau au primit interdicție din motive ridicole.

„Jurnalul Annei Frank‟ a fost contestat de părinți

Anne Frank a devenit cunoscută după moartea sa, odată cu publicarea jurnalului ei. În 1943, copila în vârstă de 13 ani, familia ei şi o altă familie evreiască s-au ascuns de persecuția nazistă într-o cameră secretă din spatele unei mansarde din Amsterdam, protejată doar de un raft de cărţi. Timp de doi ani cât a stat ascunsă, fetița și-a scris trăirile într-un jurnal. Visul ei cel mare era să publice acel jurnal după război. Ultimele rânduri au fost scrise cu doar trei zile înainte ca Anne să fie găsită de trupele Gestapo.

Deși Anne Frank a murit în timp ce era închisă în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, dorința publicării Jurnalului i-a fost îndeplinită de tatăl ei.

Confesiunile micuței Anne au fost constestate de părinţi. Aceștia nu cred că odraslele lor ar trebui să citească acest jurnal, mai ales versiunea definitivă. În 2010, în localitatea americană Culpeper Virginia, ediţia definitivă a Jurnalului a fost interzisă după ce un părinte s-a plâns că „pasajele detaliază dorinţele sale sexuale‟. În școlile din zonă s-au citat ediții mai vechi ale cărții lui Anne Frank.

Cartea „1984‟, scrisă de George Orwell, a fost interzisă fără a fi citită

Cartea lui George Orwell, considerată o adevărată capodoperă, a fost interzisă în Rusia timp de 40 de ani, pentru poziţia sa anticomunistă. În mod ciudat, în America, comunitatea de părinți din Jackson, Florida, a banat cartea pe motiv că era pro-comunistă. Șocant este că niciun părinte care interzisese cartea nu o citise.

Romanul „Aventurile lui Huckleberry Finn‟ avea un limbaj neadecvat

Romanul celebru al lui Mark Twain despre Huck Finn şi aventurile sale alături de Jim a primit interdicție din cauza limbajului neadecvat. Biblioteca publică din Brooklyn a interzis cartea în anul 1905 dintr-un motiv absolut incredibil. „Huck a folosit cuvântul sudoare când ar fi trebuit să spună transpiraţie‟, este motivația bibliotecii americane.