Carnea de miel pentru Paște, mult mai scumpă anul acesta. Fermierii dau vina pe recentele majorări. Cât va costa un kg de carne. EXCLUSIV

de: Alexandru Catalan
29 03. 2022

Carnea de miel pentru Paști se va scumpi cu cel puțin 30%. Fermierii dau vina și pe recentele scumpiri, în frunte cu cele ale de carburanți, dar și pe creșterea prețului furajelor, din cauza războiului din Ucraina. Kilogramul de carne de miel în viu va ajunge cel puțin la 20-25 de lei EXCLUSIV.

Seria de scumpiri nu se oprește: cât costă carnea de miel pentru Paște

Apropierea Paștelui din acest an reia interesul românilor pentru carnea de miel. Prețurile vor fi însă mai mari ca anul trecut, cel mai probabil cu 30 de procente, dacă situația nu va cunoaște înrăutățiri până în apropierea sărbătorii pascale.

Președintele Asociației Eco Miorița din comuna sibiană Vurpar, Florin Dragomir, specializată pe creșterea ovinelor și a taurinelor, spune că 2022 va aduce un preț semnificativ mai mare comparativ cu anul precedent.

„Nu știm cum va merge piața până la Paști!”

„Chiar zilele trecute, la finele lui martie, am primit o ofertă semnificativă de cumpărare de miei cu 20 de lei kilogramul în viu.

Dacă cu trei săptămână înainte de Paști avem un asemenea preț, e foarte posibil ca el să mai crească. Vom putea vorbi cel mai probabil de kilogramul de miel, în viu, de 25 de lei. Poate și mai mult, fiindcă nu știm cum va merge piața până la Paști!”, a declarat Florin Dragomir pentru playtech.ro.

Care sunt tarifele?

Potrivit acestuia, tarifele mielului în viu va da tonul prețului carcasei de miel.

„Dacă prețul kilogramului de carne de miel se va vinde în viu sau în viață, cum mai spunem noi, cu 20 sau 25 de lei, atunci în supermarket carnea va ajunge să fie vândută cu 40 – 45 de lei.

La magazine, indiferent de mărimea acestora, mă tem că carcasa de miel nu va fi scoasă la vânzare sub 40 sau 45 de lei, kilogramul. Știm prețurile de ani buni.

În plus, foarte puțini români nu cumpără în cele din urmă carne de miel, ca să aibă pentru ziua de Paști. Măcar o bucățică și tot pun ceva pe masa de Paști”, indică Florin Dragomir.

,,Ne-am trezit cu noi scumpiri”

El susține că în ultimele două luni, prețul furajelor a crescut foarte mult, sub influența războiului din Ucraina.

„Și la 1 martie, și acum, la 1 aprilie, ne-am trezit cu noi scumpiri la furaje. Spre exemplu, tona de furaje a ajuns în martie la 1.666 de lei. De la 1 aprilie, se mai adaugă încă 300 de lei.

Și atunci, dacă se scumpește porumbul sau grâul, cum să micșorezi prețul cărnii? Așa ceva nu se poate, fiindcă nimeni nu muncește pe nimic!”, arată președintele asociației amintite mai sus.

3 milioane de miei sunt vânduți în fiecare de Paști, în România

El spune însă că mai e suficient timp până la Paști ca prețurile să-și continue majorările.

„Primăvara asta s-au scumpit toate cele. Și motorina, și gazul, și curentul, și furajele. Or, toate astea se vor vedea și în prețul cărnii de miel, inevitabil. Azi, știm un preț.

Dar nu știm dacă mâine sau peste o săptămână el va rămâne la fel. Mi-e greu să vă spun cum va merge prețul mielului în acestă primăvară, fiindcă e una diferită de multe altele”, a mai spus Florin Dragomir.

Anul trecut, prețul kilogramului de carne de miel în viu a oscilat între 15 și 16 lei, în timp ce carcasa de miel s-a vândut în supermarket cu 30 sau maxim 35 de lei.

Cel puțin trei milioane de miei sunt sacrificați în fiecare an, în România, cu ocazia celebrărilor sărbătorilor pascale. E singura ocazie din an când românii se apropie în număr semnificativ de carnea de oaie.

„E păcat că noi, românii, nu știm să prețuim carnea de oaie, căci ea este foarte sănătoasă și gustoasă!”, afirmă același Florin Dragomir.

Sărbătoarea pascală va fi celebrată la două date distincte în acest an. Pe de o parte, catolicii și protestanții vor marca Paștele la 17 aprilie, pentru ca ortodocșii și greco-catolicii să facă același lucru o săptămână mai târziu, pe 24 aprilie.