23 mart. 2023 | 14:36

Care sunt rudele de gradul 1 și 2. Ce grad de rudenie există între soț și soție

Diverse
Care sunt rudele de gradul 1 și 2. Ce grad de rudenie există între soț și soție
Ce spune codul civil din România

Este suficient să te uiți la un arbore genealogic pentru a vedea cât de numeroase sunt relațiile din cadrul unei familii. Dar care sunt rudele de gradul 1 și 2? Și, o întrebare foarte importantă, ce grad de rudenie există între soț și soție?

Arborele genealogic și gradele de rudenie

Dacă înțelegi genealogia și legăturile ancestrale dintre diferite ființe umane, unele legături destul de logice, chiar normale. Sunt toți oamenii verișori ? Din punct de vedere tehnic, da, sau cel puțin, aproape. Bineînțeles, gradele de rudenie sunt uneori extrem de îndepărtate. Datorită acestei constatări, devine atât utilă, cât și interesantă posibilitatea de a calcula și de a înțelege mai bine relațiile de rudenie.

Dar cum te apuci de această sarcină aparent colosală ? În timp ce este destul de simplu să faci calcule în ceea ce privește ramura de familie imediată, de îndată ce extinzi acest lucru, munca se complică.

Calcularea unei relații de rudenie

Atunci când ne uităm la un arbore genealogic, vedem mai multe tipuri de legături. Există legăturile tradiționale – adică părinți, copii, unchi, mătuși, verișori și bunici. Apoi, atunci când decidem să mergem mai departe, problema gradelor de rudenie devine puțin mai complicată.

Există mai multe moduri de a calcula gradele de rudenie. Tehnica liniei directe presupune calcularea gradelor în funcție de generațiile care separă două persoane. Tehnica liniei colaterale merge înapoi până la strămoșul comun și numără un grad pe generație. Iată o explicație mai detaliată a acesteia din urmă:

Care sunt rudele de gradul 1 și 2. Legături de familie

Legăturile de familie de gradul întâi sunt cele dintre părinți și copii. Legăturile de gradul doi includ frații și surorile, precum și nepoții și bunicii. La gradul al treilea, există străbunicii, unchii și mătușile, precum și nepoții și nepoatele. În cele din urmă, la al patrulea grad, găsim verii primari ai unei persoane. Calculul gradelor continuă în acest fel, fără limite în ceea ce privește numărul.

Pe scurt, gradul de rudenie reprezintă numărul de intermediari între două persoane, mergând până la strămoșul comun, apoi revenind la ele.

Ce grad de rudenie există între soț și soție

O relație de sânge se mai numește și relație de consangvinitate.

Codul Civil al României spune că afinitatea este  legătura dintre un soț și rudele celuilalt soț. Soții nu sunt nici rude nici afini între ei.

Un soț și soție formează o familie, dar ele nu sunt rude. Rudenia se leagă de descendentă unei persoane din alta și se vede în arborele genealogic. 

Un soț și o soție nu sunt rude prin căsătorie. Dar prin căsătorie, gradul de rudenie al partenerului este același cu gradul de rudenie subiacentă prin sânge Exemplu: Andrei și Laur sunt frați și, prin urmare, sunt rude de gradul doi prin sânge. Soția lui Andrei, Mirela, este înrudită cu Laur în gradul doi prin căsătorie.

Rolul arborelui genealogic în calcularea relațiilor de rudenie

Dacă arborele genealogic nu a fost deja completat, va trebui să faci acest lucru pentru a calcula și a înțelege mai bine legăturile de rudenie. Într-adevăr, aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a prezenta și de a analiza în mod eficient relațiile de rudenie dintre diferite persoane.

De ce să ne calculăm relațiile de familie ?

Există mai multe motive pentru care am putea dori să facem aceste calcule. În primul rând, pentru că este fascinant să urmărim istoria diferitelor persoane care s-au aflat printre strămoșii noștri. Atunci când dorim să înțelegem mai bine istoria familiei noastre sau – în sens mai larg – a țării noastre, această cercetare poate scoate la iveală unele informații foarte interesante – chiar utile.

De asemenea, această cercetare poate fi făcută și din motive pur practice. De exemplu, această analiză poate fi utilizată în cazuri juridice, cum ar fi succesiunile.

Fiecare persoană provine dintr-o succesiune vastă de ramuri familiale care au fost împărțite și dezvoltate de-a lungul istoriei.

Datorită faptului că oamenii nu erau la fel de mobili ca în prezent, era mult mai ușor să ții evidența verișorilor de gradul trei sau a verilor de două ori îndepărtați.

Odată cu apariția kiturilor de testare ADN la domiciliu, putem avea privire mult mai profundă asupra trecutului nostru și a cât de vastă este cu adevărat istoria noastră.

Nu este neobișnuit să descoperim secrete ale unei generații care au fost ascunse sub preș.

Nu trebuie să fiți un genealogist profesionist pentru a intra în trecut și a afla cum funcționează totul.

Ce înseamnă să fii rudă prin grade?

Pur și simplu, un grad reprezintă o treaptă între două persoane în ceea ce privește modul în care sunt înrudite una cu cealaltă. Numărul de grade de separare se calculează prin însumarea generațiilor necesare pentru a ajunge unul la celălalt.

Numărătoarea începe de unde cele două persoane au un strămoș comun, apoi merge înainte cu fiecare generație până când se ajunge la aceeași linie pe arborele genealogic.

Care sunt relațiile de gradul întâi?

În practică, o modalitate ușoară de a începe este cu familia ta apropiată. Rudele de gradul întâi au aproximativ jumătate din genele lor în comun cu tine.

Fiecare direcție în care te deplasezi de la tine pe un arbore genealogic reprezintă un pas sau un grad de distanță. Un geamăn identic se află în același loc ca și tine.

Ești la un grad distanță de mama, tatăl, fratele și sora ta. Dacă cobori pe următoarea ramură a arborelui până la copiii tăi, aceștia sunt, de asemenea, separați de un grad.

Potrivire ADN de gradul doi

Două grade reprezintă un pas în afara cercului intim, începând cu bunicii. Un cerc de gradul doi cuprinde persoane precum vărul tatălui tău, un unchi.

De asemenea, sunt incluse mătușile, nepoatele, nepoții și proprii nepoți. Acest nivel se referă, de asemenea, la un frate vitreg, deoarece aveți doar 25% din ADN în comun.

Veri de gradul trei și verișori de gradul întâi

Verii primari sunt introduși în gradul al treilea. Acest nivel se referă la familia extinsă și include, de asemenea, străbunicii: mătușile, unchii și strănepoții.

Rude de gradul patru

Pe măsură ce mergem mai departe, familia devine mai extinsă și se intersectează cu rudele îndepărtate.

Membrii familiei de al patrulea grad sunt străbunicii în plus, inclusiv stră-străbunicii și stră-strănepoții. În această parte a arborelui genealogic, există o comunitate genetică de 6,25%.

Veri de gradul cinci și verișori de gradul doi

Verii de gradul al doilea intră în ecuație la nivelul celui de-al cincilea grad. Un văr de gradul al doilea este o persoană cu care ai în comun străbunicii, precum și 3,125% din ADN.

Acest grad include, de asemenea, un văr primar de două ori îndepărtat, cunoscut și ca nepotul vărului tău primar.

Ce înseamnă 18 grade în genealogie?

Pe scurt, înseamnă că între două persoane există 18 trepte. După 18 pași, cea mai probabilă relație este aceea de a fi un văr îndepărtat cu care ai foarte puțin ADN comun, dar suficient pentru a arăta că sunteți, de fapt, rude.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acest lucru nu înseamnă neapărat că sunteți înrudiți prin sânge. Etapele includ și căsătoria. O persoană poate fi în arborele genealogic, dar poate să nu fie rudă de sânge.

Ce înseamnă să fii la 22 de grade de cineva?

Dacă ești la 22 de grade de cineva din arborele genealogic, înseamnă că ești la 22 de pași de acea persoană. Aceasta ar fi considerată o rudă îndepărtată cu care ai avut strămoși comuni îndepărtați.

Ce înseamnă să fii rudă de gradul doi?

Un grad se referă la o generație. Un grad mai mare înseamnă că ai mai puțin ADN comun, dar ai totuși strămoși comuni și o relație genetică.

Fiecare grad reprezintă o treaptă între două persoane care pot avea o relație îndepărtată sau pot fi înrudite îndeaproape.

Digisport.ro
Camelia Voinea a auzit ce a declarat Ana Bărbosu despre Sabrina Voinea și a venit cu replica
Stirile PROTV
Dispărut 30 de minute, băiețelul care a murit înecat pe litoral a fost adus la mal de valuri. "L-au scos cu fața în jos"
PlaySport
E INCREDIBIL cum poate să arate! Sara Carboneră, RĂVĂȘITOARE după ce a învins cancerul și a divorțat de Casillas! Cum a apărut pe plajă
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
ProActual
Sunt împreună și azi? Simona de la Insula Iubirii, adevărul despre relația cu Claudiu: „Nimeni dintre voi nu trăiește în casa mea sau a lui”
EVZ.ro
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Spynews.ro
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
PRO TV
Sfâșietor! Ce s-a întâmplat la înmormântarea lui Alain Delon! ”Un moment absolut bulversant” FOTO
Adevarul
Hercule din Banat. Povestea de roman a războinicului care ridica pietre de moară și dansa cu turcii în dinți
BZI.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Parteneri
Așa arăta Ana Maria Vaida, ispita de la „Insula Iubirii”, înainte să devină cunoscută . Puțini își dau seama că e aceeași persoană!
Redactia.ro
Un bărbat angajat ca spălător de geamuri a făcut o descoperire de sute de milioane de lire sterline
Click.ro
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit cel mai dorit bărbat din Ucraina
Digi24
Ispitele de la Insula Iubirii s-au îndrăgostit între ele! Cine e noua iubită a lui Beni
Vocea.biz
Ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Gest emoționant făcut de fiica actorului
Unica.ro
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani în buzunar
EVZ.ro
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Spynews
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Capital.ro
Acum s-a aflat tot despre divorțul dintre J.Lo și Ben Affleck: „El a umilit-o” . Ce s-a întâmplat, de fapt, între ei?
Avantaje
A DOUA MAJORARE A PENSIILOR! ȘEFUL Casei de PENSII a confirmat
Mediaflux
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Spynews.ro
LISTA majorărilor după recalcularea pensiilor. Câți bani primesc românii. IMPACTUL financiar
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 8. Cât costă o rochie sau o geacă de piele în magazinul ispitei Diandra. Prețurile nu sunt pentru toți
Antena 1
Câți bani vor primi în plus românii cu pensii mici după marea recalculare. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Impact.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro