Care sunt rangurile în BOR şi de ce ÎPS Teodosie vrea funcţie mai mare. Arhiepiscopul Tomisului, o nouă controversă
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat recent că vrea să dețină o funcție mai mare. Arhiepiscopul Tomisului a precizat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod un referat prin care cerea înfiinţarea și reactivarea Mitropoliei Tomisului. Deși declarațiile sale au creat controverse, puține persoane știu care sunt rangurile în BOR. Cum se acordă, de fapt, distincțiile bisericești?
ÎPS Teodosie vrea o funcţie mai mare
Invitat în emisiunea Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a făcut declarații uluitoare, precizând că-și dorește să aibă o funcție mai înaltă. El a fost numit Arhiepiscop al Tomisului în anul 2001, însă de la început și-a dorit să ajungă la mitropolit. Cu toate acestea, el preciza recent că nu vrea înfiinţarea Mitropoliei Tomisului pentru el.
„Da, au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod.
A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
Vezi și: ÎPS Teodosie, deranjat de bărbații care nu au barbă: ‘Sunt ciuntiți’
Înfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar însemna o evidenţă a istoriei
IPS Teodosie declara că prima inițiativă a avut-o în 2022. Tot atunci preciza că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V.
„Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo. Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care şi profesorul Adrian Rădulescu”, a spus ierarhul Tomisului.
Este cercetat de DNA pentru cumpărare de influență
La începutul anului, ÎPS Teodosie a fost citat de procurorii DNA într-un dosar penal. Arhiepiscopul este acuzat că a fost de acord să plătească un comision de 20% în schimbul unei finanțări de 800.000 de lei.
„La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, se arată într-un comunicat DNA.
Care sunt rangurile în BOR și cum se acordă
De obicei, distincțiile bisericești sunt stabilite de Biserica Ortodoxă în funcție de meritele clericilor. Conform statului de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, privind art. 144-145, episcopii eparhioți pot acorda duhovnicilor următoarele ranguri onorifice:
- sachelar – pentru preoții cu activitate bisericească bogată; poartă ca semn distinctiv un brâu albastru;
- iconom – pentru preoții sachelari cu activitate bisericească remarcabilă; poartă ca semn distinctiv un brâu roșu, iar la slujbele religioase poartă bederniță.
- iconom stavrofor – pentru preoții iconomi cu activitate bisericească excepțională; se acordă în cadrul permanenței Consiliului eparhial;
- poartă ca semn distinctiv o cruce pectorală, brâu roșu, iar la slujbe poartă bedernița.
- diaconii cu activitate îndelungată și merite deosebite pot primi de la chiriarh rangul de arhidiaconi și dreptul de a purta cruce pectorală.
Care sunt rangurile în BOR? În schimb, clericii monahi și monahii cu sau fără funcții administrative pot primi la rândul lor anumite funcții, precum:
- singhel – inițial desemna pe monahul care împărțea chilia cu episcopul; rang pur onorific.
- protosinghel
- arhimandrit – conferit de chiriarh cu aprobarea Sfântului Sinod.